A Téradat Tárházban tárolt adatok szolgáltatatása hálózaton keresztül történik (az Adatkörök menüpontban részletezett téradatokra is kiterjedően). Az online térképi szolgáltatások formája lehet vastagkliens vagy vékonykliens megoldás, amelyben a lényegi különbség a felhasználó oldali adatelérés módja. A vastagkliens esetében a felhasználó megkapja az elérési utat (URL) és vagy valamilyen asztali térinformatikai program segítségével megnyitja azt, vagy a szolgáltatást be tudja építeni webes alkalmazásba. A vékonykliens esetében a felhasználó egy LTK által fejlesztett kész weboldalt nyit meg, ahol az alapvető térképkezelő eszközök, funkciók és a térképi szolgáltatás együtt elérhető, nincs szüksége egyéb programra. A WMS (Web Map Service) és WMTS (Web Map Tile Service) szolgáltatások (és egyéb más online térképi szolgáltatás pl. WFS) is így érhetők el.

 

WMS és WMTS szolgáltatások elérése

A WMS és a WMTS szolgáltatás vastagkliens elérése esetében a felhasználó kap egy linket, amelyet vagy a számítógépén telepített térinformatikai szoftver segítségével tud megtekinteni, vagy egy webes alkalmazásba építethet be. Egy szolgáltatás tartalmazhat számos térinformatikai adatréteget a felhasználó igényeihez igazodva. Az adatforrások lehetnek raszteresek és vektorosak is, a szolgáltatás minden esetben képet, úgynevezett tile (csempe) halmazt továbbít szabványos protokollon keresztül.  Az raszteres és vektoros adatok elérése egyidejűleg is történhet, egy WMS szolgáltatáson belül vagy a kialakított online vékonykliens weboldalon keresztül is.

A felhasználók igényeihez megfelelően a jogosultságuknak megfelelő szolgáltatásokról a map.fomi.hu oldalon a belépés után tájékozódhatnak és további információkat tartalmazó dokumentációt találnak.

A WMS és WMTS szolgáltatások formájában elérhető adatokról és árakról részletesebb információkat az Általános Szerződési Feltételekben találhat. A korábban hatályos Általános Szerződési Feltételek itt érhetőek el.

 

WMS és WMTS egyedi igények

A honlapon található adatköröket érintve a meglévő adatszolgáltatások elérése mellett lehetőség van természetesen egyéni igények szerint kialakított szolgáltatások kidolgozására és üzemeltetésére. A szolgáltatások egyénileg kombinált tetszőleges adatrétegekből és adattartalommal is felépíthető, továbbá lehetőség van a rétegek egymáshoz és a továbbá egyéni adattartalomhoz jobban illeszkedő megjelenítést kialakítani. A szolgáltatások kidolgozása az alábbi szempontok szerint lehetnek egyediek:

  • szöveg alapú adatbázisok térbeli információkkal történő ellátása és szolgáltatása
  • adatlekérdezés, kivágat egy vagy több adatkört érintve az adott területre
  • a rendelkezésre álló adatkörök elemzése által létrejött eredménytérkép szolgáltatása
  • a megrendelő téradatai és az LTK adatai alapján kombinált elemzések eredménytérképének szolgáltatása
  • a megrendelő adatainak online szolgáltatása
  • a megszokottól eltérő megjelenítést alkalmazva kerül kidolgozásra a szolgáltatás

Ezeken túlmenően is létezhetnek további WMS és WMTS szolgáltatás iránti egyedi igények, amelyek kidolgozása érdekében kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot.  Amennyiben oldalainkon nem találta meg az Önnek legjobban megfelelő adatot, nem tudja eldönteni, hogy a feladatának elvégzéséhez mi lenne az optimális megoldás, vagy egyidejűleg többféle adatra egyedi megoldásokra lenne szüksége, vegye fel velünk a kapcsolatot, hogy segíthessünk!

 

Vékonykliensen keresztüli WMS és WMTS szolgáltatás elérése

A vékonykliens elérés egy webes böngészőn keresztül, az LTK által fejlesztett, előre létrehozott meghatározott funkciókkal kiegészített weboldalban beépülő szolgáltatásként érhető el. A weboldal funkcionalitása tartalmazza az alapvető felhasználói igényeket kiszolgáló eszközöket, például térképmozgatása, rétegek ki-, bekapcsolása, nyomtatás. A megrendelő számára van lehetőség ezen alapigények kiegészítésre egyedi funkciókészlettel és kiegészítő szolgáltatásokkal. 

 

Kiegészítő szolgáltatások

A térképek megjelentése és böngészése mellett, szükség lehet további szolgáltatások elérésének biztosítására. Ilyen például a Település-kereső vagy Helyrajzi szám-kereső modul, amely kiegészítő eleme sok alkalmazásunknak. A kereső szolgáltatások hozzájárulnak a térképi objektumok gyors azonosításához, de további egyedi szolgáltatások felhasználásra is van lehetőség. Kérjük, vegye fel vegyünk a kapcsolatot.

 

Egyedi igények

Bármely, nálunk rendelkezésre álló téradatra lenne szüksége, egyedi formában egyedi kiegészítő szolgáltatásokkal kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot.

 

Elérhetőség:
Braunmüller Péter
osztályvezető, Adatszolgáltató osztály

Telefon: +36 (1) 460 4252
E-mail: peter.braunmuller@lechnerkozpont.hu