A kistelepülési terveket segíti a kormány

Már lehet pályázni a támogatásra

Az év végéig 500 millió forint pályázati támogatást nyújt a kormány a kistelepüléseknek a településtervek elkészítéséhez, ezáltal hozzájárul a tervezett infrastrukturális, turisztikai beruházások megvalósításának felgyorsításához és az önkormányzatok adminisztrációs terheinek csökkentéséhez.

A mai naptól elérhető az a félmilliárd forintos, vissza nem térítendő támogatási keret, amelyre az 5 ezer fő alatti kistelepülések pályázhatnak települési terveik elkészítéséhez, 500 ezertől 3 millió forinti terjedő összegben.

A kormány 2022-ben és 2023-ban további 1,5-1,5 milliárd forint támogatást különít el erre a célra, ezzel is segítve a kistelepülési önkormányzatok munkáját.

A településtervezés és településfejlesztés terén az elmúlt 15 évben nem volt ilyen szintű támogatásra példa, hiszen az önkormányzatok a jogszabályban meghatározott feladataikat eddig központi támogatás nélkül végezték.

A pályázat jól kiegészíti a Magyar Falu Program összetett rendszerét, melynek minden egyes eleme kistelepüléseink megerősödését, fejlődését, valamint a mindennapokban rájuk háruló terhek csökkentését célozza.

A pályázat a Miniszterelnökség Területi Közigazgatásért Felelős Államtitkársága, valamint a Magyar Falu Program koordinálásával valósul meg.

A felhívás, valamint további információk a pályázatról elérhetők a Lechner Tudásközpont weboldalán. A pályázatok beérkezésének határideje 2021. november 19.

Forrás: https://kormany.hu/hirek/a-kistelepulesi-terveket-segiti-a-kormany

Kép forrása: Lechner Tudásközpont