Bemutatkozott a Nemzeti Térinformatikai Alaptérkép

Szakmai napon ismerhették meg a szolgáltatás gyakorlati használatát

A Lechner Tudásközpont Nemzeti Térinformatikai Alaptérképének gyakorlati alkalmazásával ismerkedhettek meg a résztvevők a május 25-én Budapesten megrendezett szakmai napon. A Lechner Tudásközpont szakértői részletesen bemutatták a térképszolgáltatás adatforrásait, a téradatok elérésének módját, felhasználási területeit.

Május 25-én a Lechner Tudásközpont a 3D alapú adat infrastruktúra kialakítása című projekt keretében szervezte meg Budapesten a Nemzeti Térinformatikai Alaptérképet (NTA) bemutató szakmai napot. A résztvevőket dr. Földváry Gábor, a Tudásközpont ügyvezetője köszöntötte megnyitó beszédében.

00-dr-foldvary-gabor
Dr. Földváry Gábor, a Lechner Tudásközpont ügyvezetője

Ezt követően a Tervezési és Téradatszolgáltatási Főosztály vezetője, Juhász Géza Péter ismertette a 3D alapú adat infrastruktúra kialakítása projektet. A 2023 júniusának végén záruló uniós projekt keretében 11 szakrendszer készült el, ennek egyike a Nemzeti Térinformatikai Alaptérkép (NTA) és kapcsolódó webes szolgáltatás.

01-juhasz-geza-peter
Juhász Géza Péter, a Lechner Tudásközpont Tervezési és Téradatszolgáltatási Főosztályának vezetője, a 3D alapú adat infrastruktúra kialakítása projekt szakmai vezetője
A Nemzeti Térinformatikai Alaptérkép egy olyan vektoros és raszteres digitális térképi rétegekből felépülő online térképet és kapcsolódó webes szolgáltatást jelent, amely internetes böngészőbe beépülő webfelületen, illetve térinformatikai szoftverből közvetlenül hívható téradat-szolgáltatásként is elérhető. Az Alaptérkép országos távérzékelési adatokból és ágazati tematikus téradatrendszerek adatbázisaiból (pl. ingatlan-nyilvántartási vagy felszínborítási, stb.) levezetett alapadatok alapján készült. Magyarország első rendszeresen frissülő, 0-24 órában elérhető, országos kiterjedésű, egységes és homogén adattartalmú, állami adatforrásokat egységesítő, legfontosabb téradatokat tartalmazó, egyedi igényekre is szabható, komplex, a kor igényeinek megfelelő online alaptérkép-szolgáltatása.
02-dr-olasz-angela
Dr. Olasz Angéla, a Lechner Tudásközpont geoinformatikai vezető szakértője

Ezt követően Dr. Olasz Angéla, a Lechner Tudásközpont geoinformatikai vezető szakértője mutatta be a Nemzeti Térinformatikai Alaptérkép szolgáltatást, amely 2022. március 22-től érhető el regisztrációt követően az nta.lechnerkozpont.hu oldalon keresztül. Az NTA-ban integrált adattartalom olyan tematikus téradat csoportokat tartalmaz, mint a közigazgatási és fekvéshatárok, belterületi tömbhatárok, generalizált épületek, közlekedési hálózatok, vízrajz és vízügyi létesítmények, felszínborítás, szociális, kulturális és ipari létesítmények, névrajz, valamint természetvédelmi információk. Az előadás részletesen kitért az NTA létrehozásának lépéseire, bemutatta az NTA térképrendszerét és új jelkulcsát, továbbá információkkal szolgált a térképi megjelenítés kialakítása érdekében felépített szimbólum- és hierarchiarendszerről, az alkalmazott WMTS technológiáról is. Újdonságként elhangzott, hogy az NTA 2.0 szolgáltatás az Egységes Országos Vetület (EOV) mellett már elindult Web Mercator vetületben is, valamint számos webalkalmazásban, így a Lechner Tudásközpont geoshop.hu és fentrol.hu webszolgáltatásaiban, valamint az ÉMO és e-közmű felületein is elérhetővé vált az NTA alaptérkép-szolgáltatás.

03-braunmuller-peter
Braunmüller Péter, a Lechner Tudásközpont Adatszolgáltató Osztályának vezetője

Braunmüller Péter, a Lechner Tudásközpont Adatszolgáltató Osztályának vezetője előadásában bemutatta az NTA Lechner Tudásközpontból származó adatforrásait, így a hallgatóság részletes információkat kaphatott a már ismert Elérési Hely Adatbázisról, a Magyar Közigazgatási Határok adatbázisáról, valamint az állami ingatlan-nyilvántartási térképi adatbázisról is. Utóbbi esetében újdonságként jelent meg a földrészlet geometriát generalizált módon történő igénylés lehetősége, a jövőben pedig az épületek geometriája külön opcióként is rendelhetővé fog válni. Emellett szó volt még az NTA készítéséhez felhasznált és hamarosan elérhetővé váló adatbázisokról, a közlekedési hálózatok, kulturális létesítmények adatairól, valamint névrajzi, vízrajzi, és az ingatlan-nyilvántartási térképről levezetett tömbhatár adatokról is. Az adatok elérhetőségeire vonatkozóan az előadó kiemelte a nap 24 órájában üzemelő geoshop.hu geoportált, a WMS/WMTS szolgáltatásokat, az egyedileg fejlesztett webalkalmazásokat, valamint szemléltette az NTA webböngészős és WMTS elérési lehetőségéhez szükséges regisztráció és szerződéskötés folyamatát.

04-sasi-attila
Sasi Attila, a Lechner Tudásközpont földrajzinév szakértője

Sasi Attila, a Lechner Tudásközpont földrajzinév szakértője az NTA névrajzáról beszélt előadásában. Az NTA jelenleg körülbelül 196 ezer földrajzi nevet és földrajzi megjelölést tartalmaz, amelyek mintegy 750 különböző forrásból származnak. Ezek közül a legfontosabbak a Központi Statisztikai Hivatal helységnévtárai, az országos ingatlan-nyilvántartási adatbázis közterületnevei, az Országos Vízügyi Főigazgatóság vízkeret-irányelvvel kapcsolatos 2010. és 2015. évi nyilvántartásainak vízrajzi nevei, valamint a Magyarország Földrajzinév-tárának közepes méretarányú, országos fedésű adatbázisában megtalálható domborzati és helységrésznevek.

05-kovacs-ivan
Kovács Iván, a Lechner Tudásközpont Geoinformatikai Osztályának vezetője

Kovács Iván, a Lechner Tudásközpont Geoinformatikai Osztályának vezetője Az NTA adatforrásai, az NTA értő használata, esettanulmányok címmel tartotta előadását. Az NTA többféle, más-más célokra készült adatforrást integrál egy rendszerbe. Az előadás ennek a térinformatikai folyamatnak egy-egy részét mutatta be a közigazgatási és fekvéshatárok, felszínborítás, tömbhatárok, generalizált épületek, közlekedési hálózatok, szociális és kulturális építmények, vízrajzi és névrajzi adatok ábrázolásának példáin keresztül. Szó volt még a térképmű felhasználási lehetőségeiről, így például NTA alapon készült egyedi, nyomtatható és kereshető tematikus térképek előállításának lehetőségéről, de arról is, hogyan szolgálhat az NTA háttér térképként terepi munkákhoz, vagy biztosíthat információt a közigazgatási, bírósági ügyekben. Kitért a domborzat ábrázolásának problémáira és szükségességére is – erre megoldásként szolgálhat egy országos LIDAR felvételezés elkészítése.

06-palinkas-mark
Pálinkás Márk, az Arkance Systems Hungary GIS rendszermérnöke

Végezetül pedig Pálinkás Márk, az Arkance Systems munkatársa mutatta be a TWIGIS saját fejlesztésű online térinformatikai rendszer gyakorlati alkalmazását a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. feladatainak ellátáshoz kapcsolódóan. Kiemelte, hogy a szakági adataik térbeli elhelyezésében és terepi ellenőrzésében egyaránt nagyban támaszkodnak az NTA WMTS szolgáltatásra. Az NTA egyedülálló módon integrált, állami adatforrásokból levezetett téradatainak széleskörű alkalmazhatóságát a hazai szakterület-specifikus felhasználói és térinformatikai-fejlesztői szemszögből bemutatott előadás is alátámasztotta. 

Az előadások után kötetlen szakmai beszélgetés keretében az NTA szolgáltatással kapcsolatos kérdések megválaszolására is sor került.

A Nemzeti Térinformatikai Alaptérkép 1.0 az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával, a KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00037 azonosítószámú, „3D alapú adat infrastruktúra kialakítása” című projekt keretében készült.

Fotó: Szakál Pál / Lechner Tudásközpont

 

Tábi Emőke