Elektronikus építési napló – Kivitelezések dokumentálása online

Az építtetők tevékenységének elektronikus támogatása

A tableten és mobilon is vezethető elektronikus építési napló nap mint nap 16 000 felhasználó számára teszi lehetővé az építésügyi folyamatok dokumentálását és biztosítja a kivitelezés követhetőségét. A Miniszterelnökség Építészeti, Építésügyi és Örökségvédelmi Helyettes Államtitkársága és a Lechner Tudásközpont által fejlesztett és üzemeltetett alkalmazással a napi jelentések és eseti bejegyzések írása mellett a betekintő funkció segítségével bárhol és bármikor nyomon követhető az építkezés, így az építtető távolról is figyelemmel kísérheti a munkálatokat.

Az építésügyi elektronizáció egyik jelentős mérföldköve volt a 2013-ban elindított elektronikus építési napló, amelyet első körben az építmények egy szűkebb halmazára vezettek be, majd ez a kör folyamatosan tágult. A 2017 óta mobiltelefonról is elérhető alkalmazás lehetővé teszi az építőipari kivitelezési folyamatok felügyeletét, így az építkezés minden érintett számára távolról, könnyen nyomon követhetővé válik. Az e-napló pillanatnyilag mintegy 300 000 felhasználó számára teszi lehetővé közel 130 000 folyamatban lévő építkezés dokumentálását. 

Az elektronikus építési napló segítséget nyújt a hatósági engedélyhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységekhez, valamint tartalmaz minden építkezéssel kapcsolatos eseményt, tényt, adatot. Legyen szó az építkezés vagy a szerződés körülményeiről, esetlegesen felmerülő vészhelyzetekről, az e-napló lehetővé teszi a hivatalos kapcsolattartást, valamint értesítések kiküldését. 

A felhasználóbarát rendszer az egyszerű menürendszernek köszönhetően átlátható és a lakossági építtetők számára is könnyen kezelhető, akik jellemzően egyszer használják az elektronikus építési naplót saját családi házuk vagy esetleg társasházi lakásuk kivitelezése kapcsán. Bár számszerűleg néhány tízezer felhasználóról van szó, a fejlesztők számára mégis ők a legfontosabbak, mivel az e-naplót használó szakemberekhez képest jóval kevesebb információval és tapasztalattal rendelkeznek a kivitelezés folyamatával kapcsolatban, így elsősorban az ő számukra kell könnyebbé tenni a rendszer használatát.

Az e-napló továbbfejlesztése is a Miniszterelnökség Építészeti, Építésügyi és Örökségvédelmi Helyettes Államtitkársága és Lechner Tudásközpontban együttműködésében zajlott az E-építés keretrendszer projekt Építőipari Kivitelezést Támogató Rendszer moduljában, ennek eredményeképpen egyre több olyan funkcióval is bővült, amelyeket a jogszabályok nem követelnek meg, ellenben jelentős könnyebbséget jelentenek a lakossági építtetők számára. A készenlétbehelyezési folyamat egyszerűsödése mellett többek között olyan új funkcionalitások lefejlesztése is megtörtént, amelyek segítségével a legfontosabb eseményekről, bejegyzésekről a rendszert elhagyó e-mail értesítés is kérhető.

A fejlesztések nagymértékben a felhasználók visszajelzésein alapulnak. Minél jobb kiszolgálásukat célozza meg a munka során alkalmazott agilis módszertan is, amely ciklikus jelleggel mindig újra fogalmazza, aktualizálja és priorizálja a fejlesztési célokat, így a lehető leggyorsabban tud reagálni a felmerülő igényekre. 

Az Építőipari Kivitelezést Támogató Rendszer az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával, a KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00038 azonosítószámú, „E-építés keretrendszer – innovációval a magyar emberek szolgálatában” című projekt keretében készül.