Elérhetőek a legfrissebb, 2023-as légifelvételek és ortofotók

Oktatási, kutatási célra díjmentesen igényelhetők

A Lechner Tudásközponton keresztül elérhetővé váltak a Magyarországot lefedő legújabb, 2023-ban készült légifelvételek és ortofotók.

Két egymást követő évben, 2022-ben és 2023-ban is lezajlott a hazánk csaknem teljes területére egyidejűleg kiterjedő légifelvételezés. A 2023-ban, lombos (vegetációs) időszakban készült légifelvételek és az azokból levezetett ortofotók 2024. március 1. óta a megváltozott díjrendelet szerint a legfrissebb ortofotóknak számítanak, a korábbi években készült felvételek pedig alacsonyabb – egységes – díjon érhetők el. A 2012. évi XLVI. törvény 6. § (6) bekezdése alapján ezekből oktatási, kutatási célra ingyenesen lehet adatot igényelni.

Tihanyi-félsziget

A vegetációs időszakban készült 4 sávos (RGBI) adatokból előállított ortofotók terepi felbontása 40cm/pixel. Az adatok megvásárolhatóak a geoshop.hu geoportálon a nap 24 órájában, valamint igényelhetőek az ügyfélszolgálaton, ahol WMS/WMTS szolgáltatásra való havi vagy éves előfizetésre is lehetséges szerződést kötni. A legújabb adatok alapján frissített felszínmodellek (DFM, cDFM, nDFM) igénylésére is lehetőség van az ügyfélszolgálaton keresztül.

A légifelvételezés alól csak az ukrán határ menti terület jelent kivétel, mivel a légifelvételezést végző repülőgépek nem léphették át a határt, így az érintett területen a 2020. évi a legfrissebb távérzékelt adat.

Pécs belvárosa
Pannonhalmi Bencés Főapátság
Keszthelyi Festetics-kastély
Esztergomi Bazilika
Budapest, Papp László Sportaréna és Puskás Ferenc Stadion