Elméletről gyakorlatban

Tájépítész hallgatók a Lechnerben

Pályaorientációs bemutatóra érkeztek a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Tájépítészeti, Településtervezési és Díszkertészeti Intézet hallgatói a Lechner Tudásközpontba október 19-én. A szakmai területeket bemutató napon a Tájtervezési és Területfejlesztési Tanszék végzős hallgatói bepillantást kaptak a zöldinfrastruktúra- és a tájkarakter-kutatás, a megújult TEIR, a gyakorló tájépítészet és a térségi terveket is tároló hatalmas tervtár munkájába.

Végzős tájépítész hallgatók látogattak a Lechner Tudásközpontba a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Tájépítészeti, Településtervezési és Díszkertészeti Intézetéből október 19-én, hogy kihelyezett tanórák keretében a való életben tanulmányozhassanak olyan szakmai területeket, amelyek elméleti hátterét egyetemi tanulmányaik során már megismerték.

elmeletrol-gyakorlatban-schneller
Schneller Krisztián

Schneller Krisztián térségi tervezési vezető szakértő arról beszélt a hallgatóknak, hogy mi a Lechner Tudásközpont szerepe hazai zöldinfrastruktúra, illetve a természeti és táji értékek táji léptékű megőrzését és fejlesztését megalapozó stratégiai keretek kialakításában, röviden bemutatta a Zöldinfrastruktúra és Tájkarakter projekteket és a hozzájuk kapcsolódó termeszetem.hu weboldalt, amely a nem szakmabeliek számára is érthetően elmondja, miért fontos a természetvédelem, milyen területeken próbál cselekedni a projekt és mit takar a „Sokszínű, zöld a természetem” mottó.

elmeletrol-gyakorlatban-bandiba
Dr. Nagy András

Dr. Nagy András térinformatikai vezető szakértő a 2022 augusztusában megújult társadalmi, gazdasági és környezeti téradatokat megjelenítő Országos Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszer, azaz a TEIR friss arculatot kapott webes felületét mutatta be a jövő tájépítészeinek. Az interaktív online felület összehangolt alkalmazásokkal, hasznos szolgáltatásokkal, könnyen kezelhető felülettel, hatalmas adatbázissal és több mint 20 éve folyamatosan bővülő adattartalommal támogatja azokat, akik területi tervezéssel, elemzéssel és értékeléssel foglalkoznak.

elmeltrol-gyakorlatban-bolyosl-viragd
Virág Debóra (bal oldalon) és Bolyos Laura

Két fiatal, tájépítészként végzett munkatárs, Bolyos Laura és Virág Debóra, akik térségi tervezési szakértőként dolgoznak a Lechnerben, interaktív beszélgetésben adtak lehetőséget a MATE végzőseinek, hogy kérdéseket tegyenek fel a szakma gyakorlati alkalmazásával kapcsolatban. Elmondták azt is, milyen projektekben vettek részt az elmúlt időszakban, mire tudják használni a térségi tervezést támogató rendszert, azaz az E-TÉR-t és a szlovák-magyar együttműködésben megvalósult TP Lab térinformatikai adat- és információszolgáltató alkalmazást.

elmeletrol-gyakorlatban-tervtar-arpi
Végh Árpád tájépítész hallgatóknak magyaráz a Lechner Tudásközpont tervtárában

A Lechner Építésügyi, Örökségvédelmi és Földügyi Dokumentációs Osztályának munkatársa, Végh Árpád építészettörténész, dokumentációs szakértő House of pausz címmel tartott a Dokumentációs Központban végzett értékmentő munkájukról előadást és vezetett sétát a Lechner Tudásközpontnak ma otthont adó egykori Lágymányosi Dohánygyár raktárépületében megbúvó hatalmas tervtárban, amely néhány ritka kivételtől eltekintve nem látogatható. A száztíz éves épületben berendezett tervtár gyűjteményében mára jórészt megszűnt állami építéstervező vállalatok, házgyárak felszámolása során átadott tervállományok, terv- és műszaki dokumentációk találhatók, melyek haszna ma sem kétséges, hiszen ha egy régi épület terve ma is rendelkezésre áll, az nagyban megkönnyíti annak felújítását, átalakítását, sőt nagyberuházások előkészítését és lefolytatását is.

Fotó: Kis Ádám / Lechner Tudásközpont

Juhász Réka