Fókuszban a Nemzeti Térinformatikai Alaptérkép

Az MFTTT találkozóján a Lechner szakértői mutatják be a térképszolgáltatást

Február 7-én a Lechner Tudásközpont Geoinformatikai Osztályának kollégái az MFTTT Kartográfiai Szakosztályának tartanak előadást a Bosnyák téren. A találkozón Kovács Iván földrendező mérnök, geoinformatikai szakmérnök és Sasi Attila térképész, földrajzinév-szakértő a Nemzeti Térinformatikai Alaptérképet (NTA) mutatják be.

Újabb szakmai találkozóval várja az érdeklődőket a Magyar Földmérési, Térképészeti és Távérzékelési Társaság Kartográfiai Szakosztálya 2023. február 7-én 16:30 órakor a Térképész székház első emeleti tanácstermében (1149 Budapest, Bosnyák tér 5.). A Lechner Tudásközpont Geoinformatikai Osztályának munkatársai, Kovács Iván földrendező mérnök, geoinformatikai szakmérnök és Sasi Attila térképész, földrajzinév-szakértő tartanak előadást a Nemzeti Térinformatikai Alaptérképről. Kovács Iván, a projekt vezetője bemutatja az alkalmazást alkotó téradatokat, Sasi Attila pedig a névrajz szerkesztésének hátterébe ad betekintést.

A 2022-ben elinduló Nemzeti Térinformatikai Alaptérkép egy olyan vektoros és raszteres digitális térképi rétegekből felépülő online térképet és kapcsolódó webes szolgáltatást jelent, amely internetes böngészőbe beépülő webfelületen, illetve térinformatikai szoftverből közvetlenül hívható téradat-szolgáltatásként is elérhető. Az Alaptérkép országos távérzékelési adatokból és ágazati tematikus téradatrendszerek adatbázisaiból (pl. ingatlan-nyilvántartási vagy felszínborítási stb.) levezetett alapadatok alapján készült, Magyarország első, egységes és homogén adattartalmú, a legfontosabb online térképi tájékozódást segítő téradatokat tartalmazó, komplex térképszolgáltatása.