Gépi tanulásról és távérzékelésről a Magyar Informatika Napján

Konferenciát tartott a Neumann János Számítógéptudományi Társaság

A Magyar Informatika Napja címmel rendeztek konferenciát 2024. január 18-án a 4iG budapesti székházában. A konferencián Pacskó Vivien és Simon Máté a Lechner Tudásközpont távérzékelési szakértői a gépi tanulás távérzékelési hasznosításáról tartottak előadást.

A szuperszámítógépektől a gépi látásig egy sor friss, mai témáról hallhattak a résztvevők a Magyar Informatika Napja konferencián 2024. január 18-án, Budapesten, a 4iG Krisztina körúti székházában. A Neumann János Számítógéptudományi Társaság (NJSZT) 2023-as díjazottjaiból és szakosztályainak képviselőiből kikerült előadói gárdában a Lechner Tudásközpont szakemberei is ott voltak.

Pacskó Vivien és Simon Máté távérzékelési szakértők Állomások a gépi tanulási módszerek távérzékelési alkalmazásában címmel mutatták be prezentációjukat. Előadásukban a Lechner Űrtávérzékelési Osztályán folyó gépi tanulási módszerek távérzékelési alkalmazásához kapcsolódó kutatás-fejlesztési munkájának főbb állomásait igyekeztek bemutatni. A két fiatal távérzékelési szakértő az Űrtávérzékelési Osztályon végzett munka mellett egyetemi tanulmányait is végzi: Vivien az ELTE Földtudományi Doktori Iskolájának PhD, míg Máté az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának MSc hallgatója.

pacsko vivien simon mate

Pacskó Vivien a térbeli osztályozásokhoz használt Sentinel–1 és –2 űrfelvételek, a rendelkezésükre álló referenciaadatok és a Random Forest algoritmus rövid ismertetése után említést tett az élőhely-típusok osztályozásában elért első eredményekről. Ismertette, milyen kérdések mentén indultak el az operatív térképezéshez vezető úton, valamint, hogy milyen technikai nehézségekbe ütköztek az országos eredmények előállítása közben. Bemutatta az országos gyep- és vetésszerkezeti térkép előállításának jelenleg használt módszertanát, kiemelve, hogy a 2015-2023 évekre előállított térképek – az adatelőkészítés, a kódbázis kialakítása és az osztályozások végrehajtása is – csapatmunka eredményei. Ezt követően Simon Máté a Richter-Cserey Mátyással közös, mélytanulási eljárásokat használó kutatás-fejlesztéseik céljait és módszertanát mutatta be. Röviden beszélt a túltanulás vizsgálatában elért első eredményeikről is, majd a potenciális és folyamatban lévő fejlesztések felsorolásával zárta az előadást.

Az NJSZT által szervezett Térinforrás Meetup sorozat eseményein már korábban is részt vettek az Űrtávérzékelési Osztály kollégái, 2023 áprilisában Birinyi Edina Nagyfelbontású növényállapot- és kártérképezésről adott elő, míg 2022. novemberében Pacskó Vivien a mostani előadáshoz hasonló témában prezentált.

Az első magyar elektronikus számítógépet 65 éve, 1959. január 21-én jelentették be a sajtóban. A szobányi méretű, M-3 elnevezésű készülék a Neumann-elvek alapján működött, ezt tekintjük a magyar számítástudomány bölcsőjének, melyből a magyarországi informatikatudomány indult. Az M-3 hivatalos bejelentésének évfordulója adta az apropót, hogy a Neumann Társaság tudományos konferencián nyújtson képet arról, milyen kérdések izgatják napjainkban a jelen fiatal kutatóit. 

Juhász Réka