Ismét Kulturális Örökség Napjai a Lechnerben

Szeptember 18-19-én tervtári séta, kiállítás, előadások és vetítések várják a látogatókat

Szeptember harmadik hétvégéjén színes programoknak ad otthont a Lechner Tudásközpont, amely újra megnyitja kapuit a sokak által várt Kulturális Örökség Napjai alkalmából. A folyamatosan megtekinthető kiállítás és vetítések mellett szombaton és vasárnap előadásokon, kurátori tárlatvezetésen, tervtári és térképtári sétán is részt vehetnek az érdeklődők. 

Idén újra folytatja már sok éves hagyományát a Lechner Tudásközpont, és megnyitja kapuit a Kulturális Örökség Napjain, szeptember 18-19-én. Tavaly a pandémia miatt csak a szabadtéren megtartható eseményre, a Látványos Lágymányos című városi sétára kerülhetett sor, a most szeptemberi rendezvényen azonban nem csupán a Tudásközpont Budafoki úti telephelye, a volt Lágymányosi Dohánygyár 1912-ben elkészült épületegyüttese lesz nyitva, hanem a Bosnyák téri épülete is. A már ugyancsak szinte hagyománnyá vált népszerű tervtári séta és kurátori tárlatvezetés mellett idén a Bosnyák téren található térképtár és légifilmtár, valamint előadások és vetítések is várják az érdeklődőket. 

dohánygyár
A Lágymányosi Dohánygyár (Fotó: Kis Ádám / Lechner Tudásközpont)

A Lechner Tudásközpont Budafoki úti épülete szombaton és vasárnap egyaránt 10 és 16 óra között lesz nyitva.

Mindkét napon megtekinthető majd az Utasváró – autóbusz-pályaudvarok építészete a ’40-es évek végétől a ’70-es évek végéig című kiállítás, ezenkívül a nagysikerű Népi Építészeti Program segítségével megújult épített örökségből válogató, illetve a Lechner Tudásközpont archív fotótárából és egyedülálló filmtárából merítő folyamatos vetítés.

2021. szeptember 18-án, szombaton a következő, körülbelül 30 perces, nem csak szakmai előadásokat lehet meghallgatni:
•10:30; 14:00: A Lágymányosi Dohánygyár épületegyüttese és a korszak ipari építészete, modern terek történeti ipari épületekben
•11:30; 15:00: Történeti kertek Magyarországon

fertod
A fertődi Esterházy-kastély (Fotó: wikipedia.org)

Szeptember 19-én, vasárnap pedig az alábbi családok számára is érdekes programokból válogathatnak a látogatók:
•10:30–11:30 és 14:30–15:30: Egy archívum kulisszatitkai – a Dokumentációs Központ tevékenységének és gyűjteményeinek bemutatása, majd tervtári séta. A részvétel regisztrációhoz kötött, jelentkezni sétánként 20 fős létszámkorlát erejéig lehet a rendezveny@lechnerkozpont.hu e-mail címen.
•12:30, 13:30: Kurátori tárlatvezetés az Utasváró – autóbusz-pályaudvarok építészete a ’40-es évek végétől a ’70-es évek végéig című kiállításon.

tervtar
Kézirat a Dokumentációs Központ gyűjteményéből(Fotó: Kis Ádám / Lechner Tudásközpont)

Szintén szeptember 19-én, vasárnap várja az érdeklődőket a Tudásközpont Bosnyák téri telephelye a következő programokkal:
•10:30; 12:00: Térképtárak és Légifilmtár a Bosnyák téren
•10:30; 12:00: A fentrol.hu bővítése – archív légifilmek és digitalizálásuk

légi
A Légifilmtár(Fotó: Kis Ádám / Lechner Tudásközpont)

Mindkét program regisztrációhoz kötött, a topográfiai és kataszteri térképeket bemutató előadáson alkalmanként maximum 12 fő, az archív légifilmeket és digitalizálásukat bemutató programra pedig maximum 8 fő vehet részt. A jelentkezni a rendezveny@lechnerkozpont.hu e-mail címen lehet.