Kúriák és borospincék interaktív térképen

Frissített adatok a Helyi Művi Értékvédelmi Kataszterben

Új adatokkal frissült a Helyi Művi Értékvédelmi Kataszter (HMÉK). A több mint 50 000 helyi védettség alatt álló művi érték között nem csupán iskolák és szobrok találhatóak, hanem kilátók, háborús emlékművek és borospincék között is lehet böngészni.

Országosan 8200 helyi érték frissült a Lechner Tudásközpont által fejlesztett Helyi Művi Értékvédelmi Kataszterben. A turisták és lokálpatrióták számára egyaránt hasznos alkalmazás aktualizálásában 210 önkormányzat vett részt, az objektumok visszaellenőrzését követően a naprakész adatok megosztásával. Új elemek is bekerültek az online adatbázisba - kúriák, háborús emlékművek, présházak, borospincék is felbukkannak többek között Abony, Alsópetény, Bódvaszilas, Legénd és Lenti helyi értékei között.

A 2017 novemberétől elérhető interaktív térképes felületen több mint 50 000 egyedi védelem alatt álló hazai művi érték között lehet böngészni. A Magyarország teljes területét lefedő térképen az „építmény”, valamint a „szobor, képzőművészeti alkotás és utcabútor” kategóriákon belül település, cím és helyrajzi szám alapján kereshetőek az önkormányzatok által védettség alá helyezett értékek.

Az interaktív kataszter a Helyi Építési Szabályzatokban található adatokat, valamint a helyi értékvédelemről szóló települési önkormányzati rendeletekben rögzített helyi művi értékeket tartalmazza. A településkép védelméről szóló törvény értelmében 2017 decemberétől a települési önkormányzatok a településképi arculati kézikönyvekben és a településképi rendeletekben jelölik meg helyi védett értékeiket. A Lechner Tudásközpont részére megküldött kézikönyv- és rendeletfrissítések alapján a megfelelő kategóriában ezek a helyi értékek is megjelennek a térképes értékvédelmi adatbázisban, így biztosítva annak naprakész állapotát.

A Helyi Művi Értékvédelmi Kataszter az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával, a KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00037 azonosítószámú, „3D alapú adat infrastruktúra kialakítása” című projekt keretében készült.

Borítókép: Az abonyi városháza / Abony Város Településképi Arculati kézikönyve

Jancsó Ágnes