A jegyzők körében is nagy az érdeklődés a Lechner innovatív megoldásai iránt

A Lechner Tudásközpont a XXVIII. Jegyző – Közigazgatási Konferencián

A Lechner Tudásközpont egy új, komplex téradat-kezelő rendszert fejlesztett ki, ami az önkormányzatok és a jegyzők munkájának támogatására is használható – jelentette be Kolossa József, a Tudásközpont ügyvezetője a 2021. szeptember 22-24. között Siófokon megtartott XXVIII. Jegyző – Közigazgatási Konferencián. A bemutatott alkalmazások sok pozitív visszajelzést kaptak a résztvevőktől.

Szeptember 22. és 24. között rendezték meg Siófokon a XXVIII. Jegyző – Közigazgatási Konferenciát. A három napos szakmai összejövetel fővédnöke dr. Pintér Sándor belügyminiszter, védnöke dr. György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára volt, aki köszöntőjében a veszélyhelyzetben szerzett tapasztalatokról beszélt.

A Lechner Tudásközpontot az első nap szakmai programja keretében megtartott előadásában Kolossa József ügyvezető mutatta be. Amint elmondta, a Tudásközpont egy új, komplex rendszert fejlesztett ki az önkormányzatok és a jegyzők munkájának támogatására, melyet az előadások szünetében élőben is megtekinthettek, illetve az igények vagy kérdések hatékony kezelésében Kis Zoltán, a Tudásmegosztásért Felelős Igazgatóság vezetője lesz a segítségükre. Az okos település témakörébe illeszkedő rendszer egyes alkalmazásai széleskörűen felhasználhatók, például a településeken zajló projektek, fejlesztések, beszerzések és egyéb döntést igénylő folyamatok nyomon követésére, státusz-nyilvántartására. Segítségükkel lehetővé válik az összefüggések látványos térbeli vizualizációja, akár a lakosság számára is bemutatható módon.

Megoldást nyújtanak ezenkívül többek között a közigazgatás téradat-nyilvántartásainak szemléletes ábrázolására, az adatgazdákkal és a közöttük lévő adatkapcsolatokkal együtt. Ezáltal a település fel tud készülni a jövőbeli adat-alapú működésre, az okos településirányítás egyik kulcselemére, amihez a Lechner Tudásközpont biztosít majd adatszolgáltatást a vele együttműködni kívánó települések számára.

A siófoki rendezvény hallgatósága nagy érdeklődést mutatott a Lechner innovatív megoldásai iránt, ami az előadás utáni kérdésekben, személyes megkeresésekben is megnyilvánult. A Lechner Tudásmegosztásért Felelős Igazgatóságának a konferencián résztvevő munkatársai a pozitív visszajelzések mellett örömmel nyugtázták azt is, hogy nemcsak a nagyvárosok, hanem a néhány ezer fős települések is nyitottak, érdeklődők a legmodernebb megoldások iránt.

Pesti Monika