A Lágymányosi Dohánygyár egykor és most

Virtuális séta a Lechnerben

A Lechner új, A Lágymányosi Dohánygyár egykor és most című kisfilmjével az építészet iránt érdeklődők a Tudásközpontnak otthont adó egykori dohánygyár múltját és a Dokumentációs Központ egyedülálló gyűjteményét ismerhetik meg.

A Lechner Tudásközpont Lágymányos és a Bartók Béla út környékének történetét bemutató virtuális városi sétával készült az építészet iránt érdeklődők számára október elején. A legújabb, A Lágymányosi Dohánygyár egykor és most című kisfilm a Lechner Budafoki úti telephelyének történetét és a Dokumentációs Központ gyűjteményét mutatja be virtuális séta keretében.

A Lágymányosi Dohánygyár 1908 és 1912 között, Zobel Lajos tervei alapján készült épületegyüttesében egykor nem csupán gyártó- és raktárhelyiségeket alakítottak ki, hanem a ma „kiskastélyként” ismert villában élt családjával a gyár igazgatója, Zolnay Vilmos is. A szabálytalan trapéz alakú telek belsejébe került a cour d’honneur-ös gyártási épület, az U alakzat szárait a gép- és kazánház zárja eredetileg 60 méter magasságú kéményével. Itt áll a több mint 220 méter hosszúságú raktárépület is. A dohánygyárban 1910-ben kezdődött meg a termelés, a belföldi nyersanyagokat a raktárépület földszintjén, a külföldieket a második emeleten őrizték és itt volt a Havanna szivarcsomagoló is. A gyárat 1965-ben zárták be, miután a termelés vidékre került.

Az ipari szecesszió egyik jellegzetes épületkomplexumaként a volt Dohánygyár raktárépülete ma a Lechner Tudásközpont irodái mellett a tervtárnak és a szakkönyvtárnak ad otthont. A 7000 négyzetméteren elhelyezett 24 500 iratfolyóméternyi tervgyűjtemény nagy része archív építészeti-műszaki állomány, legrégebbi darabjai az 1940-es évekből származnak. Az egykori állami építőipari tervező- és kivitelező vállalatok 1945 és 1990 között készült tervdokumentációi az itt őrzött fotó- és filmállomány az elmúlt években több kiállítás alapjául is szolgált.

Fotó: Lechner Tudásközpont