Adathasznosítás építkezés közben?

Adatok az építkezésben

Építkezni nem könnyű. Még akkor is sokáig tart és váratlan problémák sokaságát zúdítja elénk, ha igyekszünk alaposan felkészülni minden eshetőségre. Az építésüggyel kapcsolatos térinformatikai alkalmazásokhoz rengeteg adat társul, amelyek felhasználása magánszemélyek, vállalatok és intézmények számára hajthat hasznot. Akár ipari ingatlanok, vagy középületek, akár családi házak építéséről, vásárlásáról van szó, a Lechner Tudásközpont építésügyi adatokat hasznosító törekvései jelentősen megkönnyíthetik majd a felhasználók életét.

A mindent átszövő és egyre inkább terjedő digitalizáció következtében az intelligens hálózatok, szervezetek, intézmények, egyéni felhasználók napi szinten bitek milliárdjait termelik. Az információ hatalom, de mit jelent ez a hétköznapok gyakorlatában?

– Az információ csak akkor ér valamit, ha használjuk. Az adatok gyűjtése, puszta felhalmozása nem lehet cél – mondta el Both András a Lechner Tudásközpont infokommunikációs igazgatója a 2016 végén, az Infotér konferencián. Annyi adatunk van, hogy már szinte nem tudjuk, mink van. Az összegyűjtött információk elemzése és strukturálása az, ami óriási előnyt adhat felhasználóinak. Mi ezeket a lehetséges előnyöket a nálunk összegyűlt adatok és az általunk fejlesztett támogató rendszerek segítségével a felhasználók kezébe kívánjuk adni. Egy családi ház tervezésének és építésének kézzelfogható példáján keresztül nagy vonalakban bemutatható mi az, amit ezekből bárki profitálhat.

– Térképen megjeleníthető térinformatikai támogató rendszert használhatunk például az ideális településrész kiválasztásához, ha a beépíthetőség mértéke alapján szeretnénk dönteni. – vázolta a szakember. E rendszerek a rendelkezésre álló nagy mennyiségű adatot tematikusan csoportosítják és a jobb érthetőség végett térképre helyezik. Ha például már megtudtuk a helyi építési szabályzatból kinyert adatok alapján, hogy a telek hány százalékát foglalhatja el a házunk, szintén térképen kereshetünk rá azokra az épületekre, melyek tetszenek nekünk. Megtudhatjuk, ki tervezte őket, így felkérhetjük mi is ugyanazt az építészt.

Megtudhatjuk a választott telek méretét, tulajdoni viszonyait, fekvését és lejtését is, leendő házunk maximális magasságát, vagy akár azt, készült-e a telekről korábban talajmechanikai szakvélemény. Ha igen, ezt a szakvéleményt felhasználhatjuk és máris spóroltunk egy fúrást. Az elektronikus köznyilvántartási rendszerrel megnézhetjük, bent van-e telkünkön a gáz, víz, villany, pontosan hol milyen csövek futnak a talajban. Így okkal remélhetjük, hogy alapásás közben a nekünk dolgozó markoló nem vág ketté valamilyen közműkábelt vagy csövet, napokra megbénítva a környék telefon-, víz- vagy gázellátását. Az építkezést az elektronikus építési napló segítségével követhetjük végig, akár mobilon is, így időben gondoskodhatunk a következő lépések megtételéről. Az örökségvédelem alatt álló házakat és a környék közlekedését is egyetlen térképre lehet majd vetíteni, ez segítséget nyújthat a tervezés és a kivitelezés fázisában is. Az elektronikus folyamatok és a szakrendszerek fejlesztésével csökkennek a felhasználók adminisztratív terhei, az ügyintézésre fordítandó energia 20-50 %-kal is kevesebb lehet, attól függően, hogy melyik folyamatlépésről, vagy melyik támogató rendszer használatáról van szó – fejezte be Both András.

– A zöldmezős iparterületet kereső vállalatok, vállalkozások is előnyhöz juthatnak a térképre rendezett, strukturált adatokból – tette hozzá Juhász Géza projektvezető. Egy készülő alkalmazás segítségével az érvényes településrendezési tervek által kijelölt gazdasági, vagy fejlesztésre potenciálisan alkalmas területek leszűrhetők a beruházó kívánt szempontjai alapján. Az érdeklődő megkeresheti például az ország összes 25 hektárnál nagyobb zöldmezős iparterület kialakítására alkalmas helyszínét, vagy rákereshet mondjuk Mezőtúr, Szeged, vagy Kaposvár közigazgatási határán belüli nagy kiterjedésű ingatlanokra, amelyeken gazdasági területet lehet létrehozni. Digitális domborzat- és felszínmodell segíti a terület adottságainak felmérését, információkat kaphat építési előírásokról, érvényes rendezési tervekről. Minden támogató rendszer egymással együttműködésben képes dolgozni, a frissítések rendszeresen felkerülnek a tervezett felületre, így a befektetők gyorsan megtalálhatják majd a számukra leginkább megfelelő ipari telephelyeket.

Juhász Réka