Árvízhelyzet a Lajtán

Sentinel-2 űrfelvételeken az áradás

A 2024. szeptember első felében bekövetkező heves esőzések miatt megemelkedett a Duna és a környező folyók vízszintje. Az árvíz elkerülése érdekében a vízügy szakemberei megnyitották a Lajta szükségtározót szeptember 18-án. A Lechner Tudásközpont Sentinel-2 űrfelvételek segítségével mutatja be az eseményt.

A 2024. szeptember elejére is áthúzódó szokatlan kánikula után a Boris nevű mediterrán ciklon érte el Közép-Európa térségét, hirtelen lehűlést és nagymennyiségű csapadékot hozva. Az esőzések hatására megáradtak a folyók, több országban árvizeket és komoly károkat okozva. A térség országai komoly árvízvédelmi intézkedéseket hoztak a katasztrófák megelőzésére és a károk csökkentésére.

A Lajta folyó Ausztriából érkezik hazánkba és Mosonmagyaróvárnál folyik a Mosoni-Dunába. Az esőzések hatására a vízszint drasztikusan megemelkedett, ahogyan az az alábbi űrfelvételeken is jól látható.

A Lajta Bruck an Leitha térségében 2024.09.03-án és 2024.09.18-án Sentinel-2 10 méteres felbontású hamisszínes űrfelvételeken

A Lajta folyó áradása az utóbbi napokban elérte Magyarországot, a várható rekord vízállás miatt az Országos Vízügyi Főigazgatóság szakemberei a Lajta szükségtározó megnyitása mellett döntöttek, hogy elkerüljék a Mosonmagyaróvárt esetlegesen fenyegető árvizet. A szükségtározót az árvízcsúcs csökkentése érdekében biztonságosan és megfelelő időzítéssel szeptember 18-án hajnalban nyitották meg.

A Lajta szükségtározó 2024.09.03-án és 2024.09.18-án Sentinel-2 10 méteres felbontású hamisszínes űrfelvételeken

A szükségtározó megnyitásának hatására a levonuló víztömeg már csökkenni kezdett.

Hazánkban a minisztériumi szakmai háttérintézményként működő Lechner Tudásközpont foglalkozik a távérzékelési eljárásokkal gyűjtött földmegfigyelési adatok, többek között űrfelvételek közigazgatás-fejlesztési és -támogatási célú feldolgozásával, kiértékelésével – együttműködve az Európai Űrügynökséghez kapcsolódó hazai feladatokat koordináló Külgazdasági és Külügyminisztériummal.

A Lechner Tudásközpont Távérzékelési Osztálya az általa készített illusztrációkhoz az űrfelvételek megjelenítését és feldolgozását a Google Earth Engine (GEE) segítségével végezte. Gorelick et al., 2017.

Rotterné Kulcsár Anikó távérzékelési szakértő