Aszály sújtja Európát

A Sentinel–2 műhold felvételeivel a természeti jelenség nyomában

Jelentős aszály sújtja Európa nagy részét. Az Európai Űrügynökség (ESA) június végén közölt egy animációt a Pó-völgyének aszályosságáról, ahol több mint 110 napja nem hullott csapadék. A hazánkat is érintő természeti jelenség nyomai a Sentinel–2 műhold felvételein keresztül is megfigyelhetőek.

Magyarországon az ország keleti felén nagyfokú, helyenként pedig már súlyos az aszály. Jelenleg a legnagyobb szárazság Békés megyében tapasztalható, ahol megdőltek a korábbi negatív terméshozam rekordok

Az ESA által közölt animáció példájára Békéscsaba és Gyula környékére a Lechner Tudásközpont is elkészítette a 2020–2022 június végére vonatkozó Sentinel–2 űrfelvételeken alapuló animációt. A műholdképek alapján hazánkban is az elmúlt időszak legnagyobb szárazsága tapasztalható, a Pó-síkságihoz hasonlóan. 
gyula

A műholdképekből származtatható  ún. Normalizált (Különbségi) Vegetációs Index (NDVI) alkalmas a vegetáció állapotának monitorozására, értéke szorosan összefügg a növényzet biomasszájával és fotoszintetikus aktivitásával. Az alábbi animáción az NDVI értékek láthatók: fehéren a vízfelszínek, illetve a felhőzet, sárga és zöld árnyalatokban pedig a növényzet, a zöldtömegétől és egészségi állapotától függően. 

terkep

Hazánkban a Miniszterelnökség szakmai háttérintézményeként működő Lechner Tudásközpont foglalkozik a távérzékelési eljárásokkal gyűjtött földmegfigyelési adatok, többek között űrfelvételek közigazgatás-fejlesztési és támogatási célú feldolgozásával, kiértékelésével – együttműködve az Európai Űrügynökséghez kapcsolódó hazai feladatokat koordináló Külgazdasági és Külügyminisztériummal.

A cikkben felhasznált űrfelvételeket az EU Copernicus programjának Sentinel műholdjai készítették.

A Lechner Tudásközpont Távérzékelési Főosztálya az általa készített illusztrációkhoz az űrfelvételek megjelenítését és feldolgozását a Google Earth Engine (GEE) segítségével végezte. (Gorelick et al., 2017)

Birinyi Edina távérzékelési szakértő