Az elmélet és a gyakorlat találkozása a térinformatikában

A Lechner Tudásközpont a XII. Térinformatikai Konferencián és Szakkiállításon

A korábbi évek hagyományához hűen a Lechner Tudásközpont az idén november 11–12-én Debrecenben megrendezett XII. Térinformatikai Konferencián és Szakkiállításon is több előadással és kiállítási standdal képviseltette magát. A kétnapos rendezvény az elmélet és a gyakorlat kapcsolatát helyezte a fókuszba.

November 11–12-én rendezték meg „Az elmélet és a gyakorlat találkozása a térinformatikában” címmel a XII. Térinformatikai Konferenciát és Szakkiállítást a Debreceni Egyetem Főépületében. A megnyitó plenáris előadásainak sorában dr. Sik András, a térbeli szolgáltatások igazgatója és Braunmüller Péter, az Adatszolgáltató Osztály vezetője a Lechner Tudásközpontban folyó téradat-alapú fejlesztéseket ismertette.

Dr. Sik András, a térbeli szolgáltatások igazgatója előadása (Fotó: Braunmüller Péter / Lechner Tudásközpont)

Délután öt szekcióban folytak tovább az előadások. A téradatok nyilvántartásával foglalkozó első szekcióban – amelynek moderátora dr. Sik András igazgató, a konferencia szervezőbizottságának egyik tagja volt – Kristóf Dániel, az Űrtávérzékelési Osztály vezetője a Lechner Tudásközpont földmegfigyelési aktualitásairól adott elő némi hazai és külföldi kitekintéssel – a konferencián egyedülálló módon online formában. Braunmüller Péter osztályvezető a Nemzeti Térinfomatikai Alaptérkép (NTA) létrehozása során felhasznált adatokat és ezek elérhetőségét ismertette részletesebben, majd Kovács Iván, a Geoinformatikai Osztály vezetője számos, elsőként ezen a konferencián elhangzó technikai részletet, szakmai érdekességeket osztott meg a hallgatósággal. Ezután a szakkiállítás megnyitására és a kiállítók – köztük a Tudásközpont – bemutatkozására került sor.

A délután második felében újabb öt, illetve egy hatodik, angol nyelvű szekcióban folytatódott a szakmai összejövetel. A poszterszekcióban Birinyi Edina távérzékelési szakértő mutatta be a vegetációs indexek és meteorológiai tényezők idősorainak aszálydetektálási célú, különböző hazai termőtájakon, kukorica haszonnövényre végzett vizsgálatát ismertető posztert, amelyet dr. Kristóf Dániel, az Űrtávérzékelési Osztály vezetője, valamint Barcza Zoltán, az ELTE TTK Meteorológiai Tanszékének egyetemi docense és Kern Anikó, az ELTE TTK Geofizikai és Űrtudományi Tanszékének munkatársa készített. A városi és társadalomföldrajzi kutatások szekciójában Kolesár András a téradatok szerepéről beszélt a megújuló örökségvédelmi nyilvántartásban.

November 12-én Mrsán Tamás térinformatikai szakértő képviselte a Tudásközpontot a „CIM vagy GIS? – Településinformációs modellek a térinformatikában” című előadásával. A prezentációk a második napon is széles spektrumot öleltek át, a fényszennyezés drónok segítségével történő mérésétől az épületek napenergia-potenciáljának fotogrammetriai módszerekkel végzett számításáig. Az előadásokat szakmai tanácskozás követte a kiállítókkal. A rendezvény a konferencia záróértékelésével fejeződött be.

Az előadásokból összeállított konferenciakötet online formában ingyenesen elérhető.

Pesti Monika