Az ihlet Vára – Óda az Országos Villamos Teherelosztóhoz

Vadász György korai verse a várbeli Villamos Teherelosztóhoz

A II. világháború pusztítása a várnegyedet sem kerülte el. Az újjáépítés során a műemlékvédelmi szempontok szerint helyreállított épületek mellett megjelent a kortárs építészet, sőt, a kortárs költészet is. Vadász György építészt a Virág Csaba által tervezett Országos Villamos Teherelosztó aszketikus egyszerűségű csupaüveg, fém és beton épülete ihlette ódaírásra.

A Budai Vár épületállománya is jelentős veszteségeket szenvedett a második világégés alatt, a romeltakarítás és a régészeti feltárások után hatalmas munka állt az építészek és társtervezőik, a műemlékvédelmi szakma és a kivitelezők előtt. Az ötvenes évek az újjáépítés első ütemét jelentették. Az ekkor felépült házakra a letisztult, semleges homlokzati megjelenés volt jellemző (Úri utca 17., Országház utca 18.), az épületeken az ásatások során előbukkant középkori elemek is megjelentek.

A tervezői hozzáállást Farkasdy Zoltán két épülete változtatta meg. A Tóth Árpád sétány 24. és a Fortuna utca 15. alatti lakóházak környezetükhöz formailag illeszkedő kompozíciók, azonban homlokzataikkal már nem háttérként kívántak megjelenni a történelmi házsorok között, hanem a lakásalaprajzokból következő karakteres megformálásukkal hívták fel magukra a figyelmet. A hatvanas években folytatódott ez a fajta építészeti attitűd, mely a kor társasház-építészetének kiemelkedő teljesítményében, a Jánossy György által tervezett Tóth Árpád sétány 27. számú lakóházban csúcsosodott ki.

A hetvenes évek végére számos jelentős építész keze nyomán szinte beépültek a Vár foghíjtelkei. Hogy csak párat említsünk: az Úri utca 26-28. alatti lakóház (Horváth Lajos, KÖZTI), a Hess András téri iskola (Kangyal Ferenc, BVTV), a Tárnok utca 7. alatti lakóház (Sedlmayer János), de mindenképpen meg kell említeni Török Ferenc Tóth Árpád sétány 29. alatti lakóházát is. A Várban alkotott a későmodern építészet „high-tech” irányzatához tartózó, nemrég elhunyt Virág Csaba is. A Fehér Galamb-háza az Úri utca - Szentháromság utca kereszteződésében található (most nyílt meg benne Budapest legújabb olasz étterme), de igen jelentős szellemi teljesítményként értelmezhető az Országos Villamos Teherelosztó épülete is a Kapisztrán téren.

Ezek az épületek hozzájárultak a Vár mai képének kialakulásához, turisták, helyi lakosok és kikapcsolódni vágyók célpontjai, éttermek, galériák, kiállítóterek és szállodák színterei. Nem meglepő hát, hogy a vári miliő újra és újra megihleti a művészeket. A Virág Csaba által tervezett Országos Villamos Teherelosztó épületéről például a kortárs és pályatárs, Vadász György építész szerzett verset.

Vadász György: Óda az Országos Villamos Teherelosztóhoz

Ott,-
        ahol
                        a Klarissza apácák
egykori szemes ablakú
                        kolostora állt,-
és sarkán átdugott,-
                        égkék Melocco-szüze
látott feltámadást
                        és halált,-

szigorú andráskeresztek
        újsavonarolai tompaezüstje
                vigyázza a szembenlévő
                testetlen-testű ház oldalát.

A fala felhő,-
        mozgó ember,
        moccanatlan tárgy,-
a      Levéltár téglacirádái tompavörösse.

Szivárvány fényében lassan fordul az évszak, az ember, a kor.

Fémszirén hegedűhangjai ellenpontjaként
        férfihangon szól kőhengereinek egymást ölelő
                                                                        súlyos fehére,-
        ellenívű lépcső-napraforgói szürke arannyal rajzolják a
        felfedhetetlen
                                                örök kört
        A föld alatt az
                                                Ország Jelei.
        A vezérlőterem szívbillentyűin
                                                Piros Látomások.
        A tanácsterem cethalgyomra bölcsességre inti
                                                a Ma Prófétáit.
Vándorolnak.

        Vándorolnak a Nagy KÉK Szívbe
                                        a hallhatatlan dobbanások.

1979. 09. 30.

Források

Vers:
Lechner Tudásközpont Építésügyi Dokumentációs és Információs Központ - „MVM Rt. - Országos Villamos Teherelosztó - ÜRIK rekonstrukció és Épületfelújítás” (alkotó: Virág Csaba & Z. H. J. Építész Iroda Kft., Budapest, 1996. január hó)

Szöveg:
Lechner Tudásközpont - A II. világháború utáni modern építészet értékei
fovarosi.blog.hu

Archív képek:
Fortepan
egykor.hu

Mai fotók:
Lechner Tudásközpont / Kis Ádám

Balázs Bálint