Belvíz-térképek a Copernicus böngészőben

Milyen gyakran jelentkezik belvíz a mezőgazdasági területeken?

Belvízgyakoriságra vonatkozó országos térképpel bővül a nemrégiben megújított Copernicus böngésző. A Sentinel–2 műholdfelvételek előfeldolgozott állományait, országos mozaikokat, standard indikátorokat szolgáltató böngésző új térképe azt ábrázolja, hogy a vizsgált évek hány százalékában volt belvíz egy adott területen. A relatív belvízgyakorisági térképet dr. Mikus Gábor Gyula a Földmegfigyelési Operatív Központ vezetője elemzi.

belviz-a-copernicus-bongeszoben-1200

Mint ahogyan arról korábban beszámoltunk, elindult a Lechner Tudásközpont megújított Copernicus böngésző szolgáltatása. Ez a mindenki számára ingyenesen elérhető webes szolgáltatás most országos belvíz gyakoriságra vonatkozó térképpel bővült.

A relatív belvízgyakorisági térkép az elmúlt mintegy húsz évben, műholdfelvételek (Sentinel–2, Landsat, SPOT) feldolgozásával előállított belvízfelmérések integrációjával készült. A térkép azt ábrázolja, hogy a vizsgált évek hány százalékában volt belvíz egy adott területen. Ez az ábrázolási mód figyelembe veszi azt is, hogy hány évben készült felmérés az adott területre vonatkozóan. A térkép térbeli felbontása 10 m/pixel, vagyis alkalmas arra is, hogy egy-egy mezőgazdasági tábla esetében ellenőrizhessük, hogy milyen gyakran jelentkezik ott belvíz. A felmérések csak a mezőgazdasági területekre készültek, így a térkép is csak ezeken a területeken tartalmaz információt.

belviz-a-copernicus-bongeszoben-kisuj-1200
Különböző gyakorisággal elöntött belvizes mezőgazdasági táblák Kisújszállás térségében. Minél sötétebb kék egy terület annál gyakrabban volt ott belvíz az elmúlt húsz év felméréssel érintett éveiben.

A belvízviszonyokra vonatkozó, több évtizedre is visszatekintő információ nem csak egy mezőgazdasági terület értékelése során lehet nagyon hasznos, hanem az egyre gyakrabban előforduló aszályos időszakok tapasztalataiból kiindulva a vízmegtartás újragondolásához is támogatást nyújthat a gazdálkodóknak.

A Copernicus böngésző elsősorban a Sentinel–2 felvételek előfeldolgozott állományait, országos mozaikokat, standard indikátorokat szolgáltat egy-egy éven belül több időpontra. Emellett megtalálhatóak még a felvételek alapján gépi tanulásos eljárással és adatintegrációval előállított nyers, éves felszínborítási adatbázisok is. A böngésző több informatív alaptérképpel és kényelmes keresési szolgáltatással egészül ki. A publikált adatokat nem csak a webes megjelenítőben érhetjük el, hanem saját térinformatikai alkalmazások részére WMS szolgáltatásként is publikáljuk. A térképek túlnyomó részét le is tölthetik a felhasználók a szolgáltatás oldaláról.

Hazánkban a Miniszterelnökség szakmai háttérintézményeként működő Lechner Tudásközpont foglalkozik a távérzékelési eljárásokkal gyűjtött földmegfigyelési adatok, többek között űrfelvételek közigazgatás-fejlesztési és -támogatási célú feldolgozásával, kiértékelésével – együttműködve az Európai Űrügynökséghez kapcsolódó hazai feladatokat koordináló Külgazdasági és Külügyminisztériummal.

dr. Mikus Gábor Gyula Földmegfigyelési Operatív Központ vezető