BIM, Okos Város, ÉTDR és e-napló a Construmán

Lechner szakértők előadásai

Izgalmas témákról beszéltek a Lechner Tudásközpont szakértői a 36. Construma nemzetközi építőipari szakkiállításon. A 2017. április 5. és 9. között megrendezett szakmai eseményen a BIM jelentőségéről, Okos Város módszertanról, a megújult ÉTDR-ről, valamint az e-naplóról adták át tudásukat szakembereink.

Zagorácz Márk, a Lechner Tudásközpont 3D építésügyi módszertani osztályvezetője a BIM-ről tartott előadást, kiemelve a kidolgozás alatt álló BIM irányelvek szerkezetének, tartalmának jelentőségét. A felhasználási lehetőségek napi szinten bővülnek, a BIM definíciója folyamatosan változik, állandó kihívások elé állítva az építész-tervezői és a mérnöki szakmát. A szabványosítás az egész világon folyamatban van, sok a párhuzamosan futó kezdeményezés, amelyeket össze kell hangolni. A szakember gyakorlati példákon keresztül mutatta be, hogy milyen különböző felhasználási célokra alkalmazható a BIM. Az első lépésektől kezdve – például annak kérdésében, hogy terv ellenőrzésére, vagy a tervezés folyamatában használjuk –, a felmérésben történő alkalmazáson át – azaz a pontfelhőtől a virtuális valóságig –, egészen a kivitelezési folyamatok koordinációjára (térbeli információ az épületről) alkalmazható rendszer széles körű, új típusú szakmai tudást igényel. A BIM alkalmazásával nem csupán az építész és mérnöki szakma megy át folyamatos átalakuláson, hanem az egész építőipar, beleértve a beruházókat, tervezőket és kivitelezőket, sőt, még az üzemeltetőket is. Az aktív szakemberek továbbképzése mellett ezért különösen fontos, hogy a korszerű tudás átadását a felsőoktatásba is integráljuk.

Szemerey Samu, a Lechner Tudásközpont vezető szakértője a Construma Öko City kiállításán „Az okos településfejlesztés módszertani kérdései” címmel tartott előadást. Az Okos Város szakértő beszélt a magyarországi okos város projektekről és a fejlesztésekkel kapcsolatos kihívásokról, amelyek közül talán a legfontosabb az integráció és a fenntarthatóság hiánya. A Lechner Tudásközpont által készített fejlesztési modell és irányelv ezeket próbálja kiküszöbölni, olyan területre koncentrálva az országos koordinációs feladatokat, ahol a legnagyobb a hozzáadott érték a települések számára. A szakember részletes bemutatóját követően élénk beszélgetés alakult ki más előadók és a közönség részvételével, melyből egyértelműen kitűnt, hogy igen nagy az igény a Lechner Okos Város csapata által kínált módszertanokra és megoldásokra.

Szobonya Margit, a Lechner Tudásközpont rendszertámogató szakértője első előadásán – az ÉTDR 2017. évi változásai program keretében – az ÉTDR megújult ügyféloldali felületét mutatta be. Az építésügyi hatósági engedélyezési eljárásokat támogató elektronikus dokumentációs rendszert érintő fejlesztések és az üzemeltetés tapasztalatainak összegzésével egyszerűbb, gyorsabb és letisztultabb – egyelőre még tesztüzemben elérhető – új felület várja az ügyfeleket. A második előadáson az egyszerű bejelentés kiterjesztésével kapcsolatos legfontosabb E-építési naplót érintő változásokról tájékozódhattak az érdeklődők. Szobonya Margit ismertette a meglévő lakóépület legfeljebb 300 m2 összes hasznos alapterületet meg nem haladó méretűre való bővítésének, valamint az ehhez kapcsolódó kötelező tervezői és kivitelezői felelősségbiztosítás e-építési naplóban történő kezelésének részleteit.

Fotó: Lechner Tudásközpont / Kis Ádám

Hokker Gábor
Juhász Réka
Jancsó Ágnes