Biztonságos város program Törökbálinton

Építészeti biztonság és bűnmegelőzés

Megfelelő világítás, belátható közösségi tér és változatos területhasználat: az építészeti bűnmegelőzés jegyében mintaprojekt kezdődött Törökbálinton a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács, a Lechner Tudásközpont és a KultúrAktív Egyesület szervezésében. Az októberben indult Safecity programban a város civil szervezeteinek képviselői, intézmény- és cégvezetők, az önkormányzat munkatársai és egyetemi oktatók egyaránt szerepet vállalnak.

Október elején indult el a törökbálinti Safecity projekt: a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács, a Lechner Tudásközpont és a KultúrAktív Egyesület együttműködésével megvalósuló, jövő nyárig tartó biztonságos város program az építészeti bűnmegelőzés szemléletmódjára alapozva valósítja meg a város fejlesztését. Ennek egyik eleme a törökbálinti városháza mögötti, rendezetlen – korábban piacként is működő – terület megújítása, egy több funkció ellátására is alkalmas közösségi tér kialakítása.

A projekt során a közösségi tervezés módszerét alkalmazzák: az önkormányzat, az iskolák és óvodák, a civil szervezetek és a helyi cégek összesen közel 30 képviselője közösen dolgozik a törökbálinti fejlesztések sikeréért. A helyi szereplők a tervezési folyamat első lépésétől részt vesznek a projektben, nem csupán a véleményüket mondhatják el, tapasztalataikat és szükségleteiket is megoszthatják. A kisebb és nagyobb csoportos beszélgetéseknek köszönhetően az érintett felek kapcsolatba kerülnek egymással, így közvetlenül ismerhetik meg egymás szempontjait és javaslatait, így keresve kompromisszumos megoldást. A BME építész, a SZIE tájépítész, valamint az ELTE pszichológus hallgatói közösen kidolgozott ötletekkel segítik a munkát, az építészeti bűnmegelőzés szempontjait szem előtt tartva készítenek terveket Törökbálint fejlesztésére.

Az építészeti bűnmegelőzés alapgondolata, hogy az épített környezet kreatív tervezésével, egyszerű, gazdaságos és fenntartható eszközök használatával jelentősen csökkenthetőek a bűnalkalmak. A hagyományos eszközök használata, a térfigyelő kamerák és őrök önmagukban nem elegendőek a bűnalkalmak kiküszöbölésére, inkább a prevenciós bűnmegelőzésre kell helyezni a hangsúlyt, olyan környezet kialakítása a cél, amely eltántorítja a bűnelkövetőt szándékától. A rendezett növényzet, a belátható sétányok, a zegzugos terek elkerülése, a megfelelő tájékoztatás (térképek, jelzések elhelyezése), a fák és cserjék folyamatos metszése segíthet a rejtekhelyek kialakulásának elkerülésében. A megfelelően alkalmazott építészeti eszközökkel való bűnmegelőzés nem csak épített környezet színvonalát emeli, hanem biztonságos, magas életminőséget is teremt.

Fotó: Kara László / Lechner Tudásközpont

Jancsó Ágnes