Construma 40 – Lechner Akadémia, 3D felmérések, épített örökségünk, család és építészet találkozása a Lechner standján

A Lechner a 40. Construma Nemzetközi Építőipari Szakkiállításon

Izgalmas témákkal érkeznek a Miniszterelnökség szakmai háttérintézménye, a Lechner Tudásközpont szakemberei a 40. Construma Nemzetközi Építőipari Szakkiállításra. A Hungexpón 2022. április 6-10. között zajló eseményen a Lechner Tudásközpont 4 fókuszpont köré rendszerezve csaknem 20 témával és szakmai előadással is képviselteti magát. A Tudásközpont standjánál a Lechner Akadémia, a 3D felmérések, épített örökségünk bemutatása és a mérnöki szakalkalmazások mellett a család és az építészet találkozásának szolgáltatásai és állandó ügyfélszolgálat várja az érdeklődőket a kiállítás valamennyi napján.

A hagyományosan április első harmadában megrendezett 40. Construma nemzetközi építőipari kiállításon idén 400 cég várja 5 pavilonban az építőiparban érdekelt szakembereket, építkező, felújító felhasználókat. A Miniszterelnökség szakmai háttérintézményeként működő Lechner Tudásközpont 4 részre osztott standon – Lechner Akadémia, 3D felmérések, mérnöki, valamint családi szolgáltatások témájában – mutatja be alkalmazásait, szakrendszereit, országos téradat-nyilvántartásait és tevékenyégeit a Construma öt napja alatt, 2022. április 6-10. között. Így a stand látogatói megismerkedhetnek mindazokkal a fejlesztésekkel, amelyek az utóbbi évek során készültek a Miniszterelnökség Építészeti, Építésügyi és Örökségvédelmi Helyettes Államtitkársággal együttműködve. A Magyar Építész Kamara április 6-án, szerdán, továbbképzést tart építész kamarai szakmagyakorlók számára az A pavilon Rubin termében, ahol 10.10-től Hülber Attila, a Lechner Tudásközpont építésügyi modulfelelőse beszél majd az elektronikus építési napló újdonságairól.

A Lechner Akadémia térszekció a tudást állítja a középpontba. A Construmán bemutatkozó egyelőre még fejlesztés alatt álló Lechner Akadémia a Tudásközpont nevéhez méltóan azzal a céllal került kifejlesztésre, hogy szakmai, felsőoktatási és lakossági szinten támogassa az ismeretszerzést és a közös nyelvezet kialakítását. A várhatóan május végén bevezetésre kerülő és a későbbiekben folyamatosan bővülő tartalommal jelentkező szolgáltatás a mai kornak megfelelően egyszerűen és tematizáltan jeleníti meg az elérhető tartalmakat. A folyamatosan bővülő tartalmak többek között a Lechner tevékenységéhez és az általa működtetett szakrendszerek használatával kapcsolatosan segítik az ismeretszerzést, de nem titkolt cél a pályaorientáció és a szakmai utánpótlás támogatása sem. 

A 3D felmérések szekciója a Tudásközpont térbeli adatgyűjtési tevékenységébe enged bepillantást. Tájékoztatást nyújt például a Földmegfigyelési Információs Rendszer projekt keretében létrejött Földmegfigyelési Operatív Központnak az Európai Űrügynökség Sentinel műholdcsaládja által Magyarország területéről készített űrfelvételekhez kapcsolódó kormányzati szakértői tevékenységéről, továbbá a távérzékelés földi léptékű megoldásairól, például a pilóta nélküli légijárművekkel végzett felmérések lehetőségeiről és gyakorlati tapasztalatairól, a BIM és EIM, azaz építmény- és környezet-információs modellezés, 3D városmodellezés, nagyfelbontású ortofotók és légifelvételek világáról. 

A Lechner Tudásközpont mérnöki területeinek alkalmazásait öt szakrendszer reprezentálja a stand mérnöki szekciójában. Itt mutatkozik be az elektronikus térségi tervezést támogató E-TÉR, az építési naplót elektronikus formában mobilon vagy tableten is elérhetővé tévő e-napló alkalmazás; az egységes elektronikus közműnyilvántartás; az építésügyi hivatali engedélyezési eljárásokat segítő ÉTDR és az elmúlt fél évszázad talajmechanikai szakvéleményeinek digitalizációját célul kitűző Fúrástérkép alkalmazás.

A 150 db korszerű családi ház helyszíni adaptálásra alkalmas részletes tervdokumentációját díjmentesen elérhetővé tevő Nemzeti Mintaterv Katalógus és a 45 darab magas építészeti minőséget képviselő vázlattervet tartalmazó Bölcsőde Mintaterv Katalógus mellett a családi szekcióban kapott helyet a Népi Építészeti Program keretében 2017-2018 során felújított, több mint 200 népi építészeti emléket bemutató Megújuló vidéki örökségünk kiadványsorozat is. A Népi Építészeti Program célja, hogy biztosítsa a népi műemlékek és a műemléki értéket képviselő autentikus népi építészeti emlékek megőrzéséhez, helyreállításához szükséges állami szerepvállalást. Szintén itt tájékozódhatnak az érdeklődők a Lechner Tudásközpont jogszabályban kijelölt örökségvédelmi szakmai feladatairól is.

Alkalmazásainkhoz és szolgáltatásainkhoz kapcsolódóan folyamatos ügyfélszolgálati ügyeletet biztosítunk majd a Construma kiállítás teljes időtartama alatt, plakátokkal, kiadványokkal, prospektussal is segítve a felhasználókat és érdeklődőket minden felmerülő kérdésük megválaszolásában. A kiállított területek a Construma Virtuális kiállítás elnevezésű innovatív felületén is megtalálhatók.