Félsziget születik

Sentinel–2 műholdfelvételeken a Cumbre Vieja lávafolyama

A Kanári-szigeteken szeptember 19-én kitört Cumbre Vieja vulkán lávafolyama mostanra elérte az óceánt, és egy megközelítően 10 hektáros félszigetet hozott létre. Az Atlanti-óceán legújabb félszigetének születése Sentinel–2 műholdfelvételek segítségével látványosan nyomon követhető.

A Kanári-szigetekhez tartozó La Palmán 50 év után ismét kitört a Cumbre Vieja nevű tűzhányó. A szeptember 19-én bekövetkezett vulkánkitörés másnapján készült hamisszínes infravörös Sentinel–2 kompoziton már látható is a lávafolyam egy része.

Az elmúlt napokban a lávafolyam elérte az óceánt is, és egy körülbelül 10 hektáros félszigetet hozott létre, amely a 2021. szeptember 30-án készült felvételeken szintén megfigyelhető.

A megjelenített animációkban először a valósszínes, az emberi szem színérzékelésével megegyező hullámhosszakból előállított kép, majd az infravörös sávokat tartalmazó kompozit látható, mely hullámhosszokon még elkülönül az izzó lávafolyam.

Hazánkban a Miniszterelnökség szakmai háttérintézményeként működő Lechner Tudásközpont foglalkozik a távérzékelési eljárásokkal gyűjtött földmegfigyelési adatok, többek között űrfelvételek közigazgatás-fejlesztési és támogatási célú feldolgozásával, kiértékelésével – együttműködve az Európai Űrügynökséghez kapcsolódó hazai feladatokat koordináló Külgazdasági és Külügyminisztériummal.

A cikkben felhasznált űrfelvételeket az EU Copernicus programjának Sentinel műholdjai készítették.

A Lechner Tudásközpont Távérzékelési Főosztálya az általa készített illusztrációkhoz az űrfelvételek megjelenítését és feldolgozását a Google Earth Engine (GEE) segítségével végezte. (Gorelick et al., 2017)

Birinyi Edina távérzékelési szakértő