„Georeferáljunk többen!”

Beszélgetés Lukács István földmérési szakügyintézővel, földmérési szakfelügyelővel

A fentrol.hu nemrégiben lezajlott XII. pontgyűjtő játékának nyertesei közül Lukács István földmérési szakfelügyelő mesél a Lechner Tudásközpont Légifilmtárában szerzett tapasztalatairól és arról, miért hasznosak számára a munkájában is a Digitális Légifelvétel Archívum fotói.

Tavaly decemberben zárult a fentrol.hu XII. pontgyűjtő játéka, a helyezést elnyert felhasználók pedig februárban jártak a Lechner Tudásközpont Bosnyák téri székhelyén, ahol részt vettek a nyereményként kiérdemelt műhelylátogatáson. A legtöbb pontot összegyűjtő játékosok közül most Lukács Istvánnal beszélgettünk, aki a hobbi georeferálás mellett földmérőként is érdekesnek és hasznosnak találja a Digitális Légifelvétel Archívum fotóit.

Először is gratulálunk a dobogós helyezéshez, 134 kép georeferálásával 667 pontot értél el. Első alkalommal vettél részt a fentrol.hu pontgyűjtő játékában?

Nem először vettem részt a pontgyűjtő játékban, mondhatni elég nagy múltam van már ebben, hiszen 2017 óta, tehát csaknem 7 éve végzek georeferálást a fentrol.hu-n. Több alkalommal is sikerült helyezést elérnem a játékban, így a műhelylátogatáson is többször jártam már, de minden látogatás más, ezért ahányszor csak lehet, szinte mindig részt veszek rajta. A mostani látogatás előtt például felkértek arra, hogy felhasználóként teszteljem az éppen készülő új fentrol.hu oldalt. Így közvetlenül a műhelylátogatás után egy másik nyertes kollégával megnézhettük a tervezett felületet, ahol kifejezetten a tesztelésre előállított feladatok alapján próbálhattuk ki, mi hogyan működik rajta, mennyire könnyen találhatók meg bizonyos funkciók.

Ezek szerint már otthonosan mozogsz a Légifilmtárban. Mi ösztönöz arra, hogy újra és újra ellátogass?

A műhelylátogatás jó alkalom arra, hogy találkozzunk a georeferáló társakkal és a lechneresekkel, akik a képeket digitalizálják és felteszik az oldalra. Néhány lechneres kollégával szinte ismerősként üdvözölhetjük már egymást. Minden alkalom más. Érdekes a Légifilmtár, valamint a légifényképek előkészítésének és a szkennelés folyamatának bemutatása, mely minden alkalommal a műhelylátogatás része. Emellett szinte mindig akad valami újdonság is. Két alkalommal például légifényképező kamerát nézhettünk meg, szétszerelve is. Egy másik alkalommal térmodellek bemutatása történt. Most pedig az országos térképtárba is betekinthettem, ami földmérőként, szakmai szemmel is nagyon érdekes volt. Köszönöm a részletes bemutatását.

Fotó: Rehorovics Gyula / Lechner Tudásközpont
Mit jelent a georeferálás?
A georeferálás az a folyamat, amikor egy adott légifelvételt a lehető legpontosabban ráillesztünk a térképre a kép elmozgatásával, elforgatásával és esetlegesen méretarányának változtatásával. Ehhez a fentrol.hu oldalra való belépés után, a szerkesztés menüpontra kell kattintani, így lehet megkezdeni a képek térbeli helyreigazítását, melyért az évente kétszer megrendezett pontgyűjtő játék során azok nehézségi foka, avagy a kép elhelyezkedésének bizonytalansága függvényében 1-10 pontot lehet kapni. A georeferálás folyamatának lépéseit az alábbi animáció mutatja be:

Hogyan kapcsolódnak a munkádhoz a régi légifelvételek?

A Heves Vármegyei Kormányhivatal Földhivatali Főosztályán látok el földmérési szakfelügyelői feladatokat. Épp a szakmai vonal miatt keltette fel az érdeklődésemet a fentrol.hu oldal, a légifelvételek és a georeferálás. Még régebben olvastam egy szakdolgozatot egy akkor talán még folyamatban lévő projektről, ami a légifelvételek digitalizálását, közzétételét célozta meg. Érdekesnek és hasznosnak találtam, később felkerestem és kipróbáltam én is a fentrol.hu oldalt. Magával a légifotózással már nagyon régen, közel 40 éve ismerkedtem meg, kerültem kapcsolatba: még az 1980-as években, egy kis település EOTR újfelmérése során, amelyben földmérőként részt vettem. Akkoriban, az analóg korban jellemzően a sztereofotogrammetria technológiát alkalmaztuk, sztereofotogrammetriai eljárás kiegészítő földi mérésekkel. Az én feladatom az volt, hogy a település földmérési alaptérképét elkészítsem. Az illesztőpontok meghatározását más kolléga végezte, megtörtént az ”F” pontok „állandósítása”, festése, jelölése. Ezt követően vártuk a repülőt, hogy lefotózza a területet, a feldolgozott légifelvételek és a földi mérések alapján pedig elkészült a földmérési alaptérkép. A munkánk során nem csak én, hanem a többi kolléga is használja a fentrol.hu légifelvételeit, például felmérési, térképezési vagy területszámítási hiba kijavítására irányuló eljárások esetén. A légifotókon meg tudjuk nézni, hogy a készítés időpontjában mi volt a helyszíni (terepi) állapot, azok sok hasznos információt hordoznak. Az eredeti térképezéskori felvételek a legfontosabbak számunkra, bár ezek még nem mindig állnak rendelkezésre.

Van olyan hely, amelyik különösen közel áll hozzád, és aminek a környékéről szívesebben georeferálsz?

Az utóbbi időben Komárom-Esztergom vármegyei, azaz szülőföldem tájairól készült felvételeket georeferálok, leginkább Esztergom és Dorog környékén próbálom elérni, hogy ne legyen, illetve minél kevesebb rossz vagy közepes minősítésű légifelvétel legyen. Régóta Egerben lakom, onnan is georeferáltam korábban, azelőtt változó területeken kalandoztam, ami épp megtetszett, azt csináltam.

Van kedvenc légifotód, amit esetleg már a pontgyűjtő játék nyereményeként haza is vihettél?

Legutóbbi alkalommal Zebegényt választottam kinyomtatott légifelvételként. Korábban volt egy speciális kérésem is, amelyet a fentrol.hu csapata nagyon készségesen teljesített. Egy kisebb rész lehető legjobb nagyítását kértem, azonnal segítettek. Mindig nagyon közvetlenek, segítőkészek a légifilmtáras kollégák.

Zebegény 1991 augusztusában, légi felvétel

Örülünk, hogy elfogadtad a felkérést az interjúra, további sikeres georeferálást kívánunk!

Köszönöm, és csak javasolni tudom mindenkinek, hogy a légifelvételek nézegetésén, letöltésén túl vegyenek részt a georeferálásban is, hogy a már feltöltött légifelvételek minél pontosabban a helyükre kerüljenek. Van egy bizonyos tanulási időszaka – nekem sem sikerült azonnal, a legelső georeferálásomat elutasították –, de ettől függetlenül nem kell tartani tőle. Bár az azonos pontok kiválasztása többnyire azért okoz némi fejtörést, viszonylag egyszerű, és főképp nagyon hasznos tevékenység. A pontgyűjtő játék is érdekes, van benne verseny, törekedünk arra, hogy elérjük a szükséges pontszámokat, de a pontgyűjtő játékokon kívül is lehet georeferálni. A honlapon közzé tett „Toplista” alapján pedig – amely az első száz helyezettet tartalmazza – követhetjük az eddigi összes georeferálásunkra kapott összes pontszámunk alapján a pillanatnyi helyezésünket. Jó lenne, ha minél többen kedvet kapnának hozzá, minél többen georeferálnánk. Azt tapasztaltam az utóbbi időben, hogy sok földmérést tanuló középiskolás vesz részt benne – kifejezetten jónak találom, hogy a fiatalok is be vannak vonva.

Végezetül azt is szeretném még elmondani, hogy igazán fontosnak tartom azt a munkát, amelyet a Lechner munkatársai az archív légifelvételek megőrzése, digitalizálása és közzététele terén végeznek. Ezek a fotók szakmatörténeti értéket is képviselnek, egy adott pillanatot, területet örökítenek meg, és rengeteg információt tartalmaznak, amelyek később is sok célra felhasználhatóak.

 

Tábi Emőke