GIS Day 2022

Lechneres előadás és bemutató az ELTE TTK-n

A ma már több mint két évtizedes múltra visszatekintő GIS Day keretében idén is világszerte a geoinformatika került a középpontba. A Lechner Tudásközpont sem maradt ki az eseményből, szakemberei az ELTE TTK rendezvényén tartottak előadást és bemutatót.

November 16-án az ELTE TTK-n a Földrajz és Földtudományi Intézet szervezésében telt ház előtt folytak az idei GIS Day bemutatók egyetemi hallgatók, piaci szereplők, valamint érdeklődő középiskolások részvételével, akik az intézmény szintén aznapra szervezett nyílt napja keretében vettek részt az eseményen. A szakmai napot az ELTE Természetföldrajzi Tanszéke képviseletében Telbisz Tamás nyitotta meg. Az első előadó Kozics Anikó volt (ELTE és a Magyar Természetjáró Szövetség), aki a természetjáráshoz kapcsolódó térinformatikai elemzésekről és fejlesztésekről beszélt. A következő, „Minden út a térinformatikához vezet!” című előadást László Péter tartotta a Budapest Közút részéről. Tóth Róbert (ESRI Magyarország) prezentációjából a hallgatóság megtudhatta, hogy miért jó „geográfusnak maradni egy IT cégnél”.

lezerszkennelt-pontfelho
Lézerszkennelt pontfelhő az ELTE előadóterméről (Készítette Skobrák Ferenc és Mrsán Tamás, a Lechner Tudásközpont térinformatikai szakértői)

Dr. Deák Márton, a Lechner Tudásközpont Építésügyi Elemzési Főosztályának vezetője, az ELTE TTK óraadó tanára – a Tudásközpont tevékenységét bemutató bevezető után – a téradatoknak és a térinformatikának az építészeti tervezésben, az örökségvédelemben és a településtervezésben, településügyben játszott szerepéről adott elő. Az épületek szoros kapcsolatban állnak a környezetükkel, tervről csak akkor beszélhetünk, ha annak konkrét helyszíne is van – hangsúlyozta –, ennek hiányában legfeljebb mintatervről lehet szó. Példaként a Bölcsődei nevelés fejlesztése program keretében a Bölcsőde Mintaterv Katalógus alapján épülő bölcsődét mutatta be. Az épületek és környezetük együttes térinformatikai kezelésére az EIM (Environmental Information Modeling) rendszerek adnak módot. A Lechner Tudásközpontban bevezetés előtt áll egy ilyen jövőbe mutató rendszer, amely minden szükséges adatot egy helyen fog tartalmazni, akár építészek, akár földmérők számára is. Az örökségvédelem területén komoly eredményeket hoznak a lézerszkenneres felmérések, ezenkívül a 3D modellek, amelyeken előzetesen tanulmányozható, hogy hogyan fognak a tervek a valóságban kinézni. A lézerszkenneres felmérés kivitelezés közben is jó szolgálatot tesz a megvalósulási dokumentáció elkészítéséhez, végső soron a BIM (Building Information Modeling) módszertan alkalmazásához. Deák Márton befejezésként az ELTE előadóterméről és előteréről előzetesen készült lézerszkenneres pontfelhőket mutatta be.

dr-deak-marton
Dr. Deák Márton, a Lechner Tudásközpont Építésügyi Elemzési Főosztályának vezetője előadása (Fotó: Bíró Tamás)

A pontfelhők készítői, Skobrák Ferenc és Mrsán Tamás, a Lechner Tudásközpont térinformatikai szakértői a GIS Day zárásaként lézerszkenner és drón bemutatót tartottak. Az érdeklődők megismerkedhettek a Tudásközpont Riegl VZ 400-i lézerszkennerével, amely a legfelső kategóriát képviseli. 800 méteres hatótávolsága lehetővé teszi a nehezen megközelíthető helyek felmérését is, ami az örökségvédelem területén, például kastélyok, templomtornyok esetében nagyban megkönnyíti a munkát. Emellett kiemelkedő a gyorsasága és a mérési pontossága is. A bemutatón sorra került ezután az E-Survey E 600 RTK GPS készülék, valamint a Matrice 600 Pro RTK nagyobb és a DJI Phantom 4 kisebb drón is.

skobrak-mrsan
Skobrák Ferenc és Mrsán Tamás, a Lechner Tudásközpont térinformatikai szakértői lézerszkenner és drón bemutatót tartottak (Fotó: Tolnai Gábor)

A GIS Day nemzetközi fórumot kínál a technológia használóinak, és egyben lehetőséget nyújt arra, hogy az ifjúság és a szélesebb nagyközönség is megismerkedjen vele. Ezen a napon világszerte a geoinformatika kerül a középpontba. Az első hivatalos GIS Day-t 1999-ben rendezték meg, azzal a céllal, hogy színes előadások és bemutatók keretében megmutassák, a GIS hogyan tud más területeket is inspirálni és széleskörű változásokat előidézni. Idén is Mongóliától Peruig, Svédországtól Új-Zélandig számtalan helyszínen voltak események. Hazánkban az ELTE mellett – ahol 2023 szeptemberétől már az idén megújított Geográfus MSc Geoinformatika specializációra jelentkezhetnek a hallgatók – az Óbudai Egyetem székesfehérvári Alba Regia Műszaki Kara, a Pécsi és a Szegedi Tudományegyetem, valamint a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága szervezett rendezvényeket.

Pesti Monika