Ha minden centiméter számít

Precíziós navigáció Magyarországon: GNSSnet.hu

Sokszor a centimétereknek is jelentősége van a mezőgazdaságban, ezért a gazdálkodóknak nem mindegy, milyen helymeghatározó rendszert használnak. Hazánkban a GNSSnet.hu segítségével érhető el precíziós pontosságú helymeghatározás, valós időben, az ország bármely pontján. A műholdas navigációs rendszerek 54 referenciaállomásból álló földi kiegészítő hálózatát, melynek segítségével a mezőgazdasági gépek szinte robotpilóta üzemmódban végzik munkájukat a földeken, a Lechner Tudásközpont Kozmikus Geodéziai Obszervatóriuma működteti.

Amikor nem elég a szokásos, néhány méternyi pontosságú helymeghatározás – mert a centimétereknek is jelentősége van – professzionális megoldásra van szükség. Ilyen megoldást nyújt a Lechner Tudásközpont Kozmikus Geodéziai Obszervatóriuma által működtetett GNSSnet.hu hálózat, amely a műholdas rendszert földi állomásokkal kiegészítve egészen pontos és valós idejű navigációt tesz lehetővé. A hálózat segítségével rengeteg idő, energia, emberi erőforrás és költség takarítható meg.

Megszokott kép utazás közben, hogy traktor vagy kombájn dolgozik az útmenti földeken. Elképzeljük a sofőr nehéz munkáját, aki a vezetőfülkében forgatja a kormányt és irányítja a hatalmas munkagépet. Kihasználva a technológiai innovációik nyújtotta lehetőségeket ez a munka mára roppant hatékony és kellemes egyaránt lehet. A műholdas navigáció ugyanis nem csak autósok életét teheti könnyebbé. A precíziós, azaz helyspecifikus mezőgazdasági műveléssel csökkenthető a vetési átfedés, melynek köszönhetően kevesebb üzemanyagra, műtrágyára, vetőmagra és növényvédőszerre van szükség a művelt területeken. Nem mellékesen pedig a munkavégzés is kényelmesebbé válik, hiszen az automata gépvezérlés minimális emberi beavatkozást igényel.

A precíziós helymeghatározás segítségével, a szántóföldekre mobilinternet segítségével eljuttatott GNSS korrekciókkal, biztosítható a robotpilótával vezérelt mezőgazdasági gépek centiméteres pontos haladása.

A sofőr ugyan ott van a fülkében, de beavatkozására, útvonal-korrekcióra csak a rutintól eltérő esemény esetén van szükség. Miféle eseményről lehet szó ilyenkor? Például jelvesztésről, mikor szakadozik a mobilinternet kapcsolat vagy a traktor fedett kitakarásos helyen – erdőszélen, fasor mellett – halad. Ha a vezető a monitoron észleli, vagy egyszerűen meglátja, hogy a helymeghatározásban probléma lépett fel, átvált manuális kormányzásra.

A műholdas helymeghatározásra ma már több műholdrendszer is alkalmazható. Ezek összefoglaló neve GNSS, ami magyarul globális helymeghatározó rendszereket jelent. Csak a műholdrendszerekre támaszkodva azonban mindössze néhány méteres pontosság érhető el. A centiméteres meghatározáshoz valamilyen kiegészítő rendszer korrekciójára van szükség, amit valós időben el lehet eljuttatni a GNSS vevőberendezéshez, innen pedig a mezőgazdasági gépbe épített jelfelvevő apparátusig.

Globális helymeghatározó rendszerek a világban:

  • GPS / Global Positioning System – USA
  • GLONASS / Global Navigation Satellite System – Oroszorság
  • Galileo – Európa
  • BeiDou – Kína

A kiegészítő rendszereknek két fő típusa ismert a műholdas és a földi. A földi kiegészítő rendszerek jellemzője, hogy folyamatosan üzemelő referenciaállomásokat telepítenek az igényeknek megfelelő állomássűrűségben, melyek észleléseiből meghatározhatók a méréseket terhelő hibák és előállíthatók a pontosságot biztosító korrekciók. Így a centiméteres pontosság eléréséhez szükséges mérési idő csupán 20–90 másodperc lesz, ami a kevésbé hatékony műholdas kiegészítő rendszerek esetén negyedóránál is hosszabb időt venne igénybe.

Magyarországon a Lechner Nonprofit Kft. Kozmikus Geodéziai Obszervatóriuma működtet egy 35 hazai és 19 külföldi referenciaállomásból álló földi kiegészítő hálózatot, a GNSSnet.hu-t, melynek segítségével az ország bármely pontján elérhető a centiméter pontos helymeghatározás az időtényező folyamatos, másodpercnyi gyakoriságú frissítése mellett. Az állomások közötti átlagos távolság 60-70 km.

GNSSnet.hu, a 35 hazai és 19 külföldi referenciaállomásból álló földi kiegészítő hálózat

A precíziós mezőgazdasági felhasználók, akiknek a munkagépe rendelkezik automatikus gépvezérléssel és GNSS vevőberendezéssel, mobilinternetes kapcsolaton keresztül érhetik el a központi szerver által előállított valós idejű korrekciókat.

A valós idejű precíziós helymeghatározás folyamatábrája

A GNSSnet.hu szolgáltatásban 2013-ban jelentek meg az első precíziós mezőgazdasági felhasználók, számukra az agrárszektorban jellemző idénymunka-időszakokhoz alkalmazkodva átalánydíjas szolgáltatástípusokat alakított ki a GNSSnet.hu hálózatot működtető Obszervatórium. A 90 napra vonatkozó, 365 napon belül felhasználható korlátlan hozzáférés például az esetek jelentős százalékában kiszolgálja a tavaszi és az őszi munkavégzéseket.  A tervek szerint a GNSSnet.hu korrekciós szolgáltatásai a jövőben ingyenessé is válhatnak, ösztönözve a gazdákat arra, hogy munkájukhoz igénybe vegyék a rendelkezésre álló korszerű technológiákat.

Képek és videó forrása: Lechner Tudásközpont / Kozmikus Geodéziai Obszervatórium / GNSSnet.hu

Juhász Réka