Három magyar város a nemzetközi okos város együttműködésben

Smart City Világkongresszus Barcelonában november 16-án

Kaposvár, Miskolc és Szolnok is csatlakozott a 19 ország 89 okos városát tömörítő Open & Agile Smart Cities kezdeményezéshez. A sikeres szakmai együttműködés megvalósulása felett a Lechner Tudásközpont bábáskodott. A hivatalos bejelentésre a világ legnagyobb smart city eseményén, a Smart City Expo World Congress-en kerül sor november 16-án, Barcelonában.

Három magyar város is belépett a világ 19 országából 89 tagot számláló Open & Agile Smart Cities (OASC) közösségbe. A már bevált és jól hasznosítható okos város megoldásokat megosztó nemzetközi kezdeményezés közösen elfogadott, átjárhatóságot biztosító standardokkal segíti a résztvevő városokat a kölcsönösen alkalmazható okos város megoldások adaptálásában. A város-vezérelt non-profit szervezetként működő OASC célja egy globális smart city piac megteremtése, ahol a városok a főszereplők, és együttműködő partnerségek jöhetnek létre az üzleti és közösségi szférával. Ehhez kapcsolódott most három várossal Magyarország.

A csatlakozás feltétele volt, hogy egy országból minimum három város egyszerre jelentkezzen. Hazánkat így Kaposvár, Szolnok és Miskolc megyei jogú városok képviselhetik, mivel ezek a települések szavazták meg első körben csatlakozási szándékukat. Az új tagként megjelenő magyar városok a többi ország településeivel együttműködnek majd a modellezésben, folyamatosan kooperálva, egyeztetve egymással.

Az OASC 2015 januárjában jött létre, az első települések 2015 márciusában csatlakoztak. Az ötödik csatlakozási periódus 2016 májusában zárult le, ezt a világ legnagyobb smart city eseményén, a barcelonai Smart City Világkongresszuson jelentik be 2016. november 16-án. A kezdeményezésben minden országot egy tag képvisel. A városokat összefogva Magyarországról a Lechner Tudásközpont Okos Város Központja látja el ezt a feladatot.

Az OASC a más városok által is adaptálható, összehasonlítható, megosztható és egymással együttműködni képes megoldások fejlesztését ösztönzi. A helyi szokások és a munkahelyteremtés is minden okos város számára cél, ahogyan az is, hogy elkerüljék a termék-oldali korlátozást. Ezért a tagok számára a szervezet kapcsolatokat biztosít az EU forrásokhoz és más városokhoz, továbbá támogatja a szabványszerű megoldásokat, ami azért fontos, hogy valóban globális piac jöhessen létre a smart city területen.

Fotó: Miskolc belvárosa 2016. Kis Ádám / Lechner Tudásközpont

Juhász Réka