Két hét múlva újra itt a Kutatók Éjszakája

Szeptember 30-án bemutatók, séták várják az érdeklődőket a Légifilmtárban és a KGO-ban

A Lechner Tudásközpont idén is csatlakozik a Kutatók Éjszakája eseménysorozatához. Szeptember 30-án, pénteken este a Bosnyák téren a Légifilmtárban és a penci Kozmikus Geodéziai Obszervatóriumban is színes programok várják az érdeklődőket.

A Lechner Légifilmtára egyedülálló körülmények között őriz többszázezer, 1959 és 2007 között polgári célra készült légi felvételt. Az archivátorok által megtisztított és digitalizált negatívok a fentrol.hu weboldal légifotó-adatbázisában válnak elérhetővé. De hogyan lesz az archív légi felvételekből online böngészhető adatbázis? A Kutatók Éjszakáján résztvevők egy két részes előadássorozatból kaphatják meg a kérdésre a választ. Mindkét előadás esetében 2-2 időpontra lehet jelentkezni. 

film

Az első, a légi fotók digitalizálását ismertető előadásra, vagy inkább gyakorlati bemutatóra 18:00 és 21:00 órai kezdéssel kerül sor. Az érdeklődők a Digitális Légifelvétel Archívum bővítésén dolgozó filmelőkészítő és szkennelő munkatársak tolmácsolásában követhetik majd végig a légi felvételek digitalizálásának folyamatát, megnézhetik működés közben a hazánkban egyedülálló, speciálisan erre a célra épített eszközöket és megtekinthetik a Légifilmtárat. 

A második, az analóg légi fotók készítését és tárolását ismertető bemutató kezdési időpontjai 19:30 és 22:30 lesznek. A körülbelül egy órás programon a résztvevők megismerkedhetnek a Wild RC-8 légifényképező kamerával, amellyel a Légifilmtárban található felvételek kétharmada készült. Ez a kameratípus volt az első, mely a 23x23 cm-es képméretet használta, ami aztán az analóg korszak végéig ipari szabványként szerepelt világszerte. A látogatók ezenkívül megtekinthetik a Légifilmtárat is.

A filmek épségének megőrzése érdekében a Légifilmtárban a hőmérséklet 14–17 °C között van, ezért a bemutatóra célszerű meleg ruházattal készülni. Egy turnusban a helyiségek mérete miatt maximum 10 fő látogathatja meg a Légifilmtárat. Az épületbe bejutni a XIV. Bosnyák tér 5. szám alatt található térképészeti székház Nagy Lajos király útja felőli ügyfélszolgálatán keresztül lehetséges. Az esemény során fotó és videófelvétel készítése nem megengedett. A program helyszíne akadálymentesen is elérhető, igény esetén a szervezők kérik ennek jelzését a jelentkezésnél.

A programok regisztrációkötelesek, jelentkezni a Kutatók Éjszakája honlapján lehet. További információ a nora.toth@lechnerkozpont.hu oldalon kérhető.

Azok számára, akik személyesen nem tudnak részt venni a programokon, a Lechner Tudásközpont egy kisfilmet ajánl, amely a Youtube-on megtekinthető. 

penc

A Lechner Tudásközponton belül működő, 1972-ben megalapított, tehát éppen 50 éves múltra visszatekintő Kozmikus Geodéziai Obszervatórium az ország első és mindmáig egyetlen űrkutatási céllal létrehozott intézménye, ahol a szakemberek műholdas technológiák segítségével végeznek geodéziai, geofizikai kutatásokat és fejlesztéseket. Jellegzetes alakú épülete a fővárostól 50 km-re, Penc község közelében, festői környezetben található. Az Obszervatóriumban dolgozó kutatók azonban nem csillagokat, hanem műholdakat figyelnek meg annak érdekében, hogy a földmérési és földtudományi szakmák művelői minél gyorsabban és minél pontosabban meg tudják határozni térképi helyzetüket. Emellett ma már a KGO tevékenységi területébe tartozik a geológiai, geofizikai hatások által okozott elmozdulások meghatározása és szolgáltatása is.

A Kozmikus Geodéziai Obszervatórium munkatársai Naprendszer-sétával készülnek a Kutatók Éjszakájára. A Neptunusztól a Napig elnevezésű séta a KGO bekötő útja mentén Penc falu határától az Obszervatóriumig kanyarog. A bő 2 km hosszú, kényelmes erdei úton megtehető séta alatt az útvonalra kihelyezett, méretarányos installációkon keresztül a résztvevők megismerhetik a naprendszer bolygóit, azok egymástól való méretarányos távolságait, illetve tulajdonságaikat. A gyülekező erre a programra 18 órakor lesz Penc határánál a Mulató utca végén található játszótérnél. A közel egy órás séta után a Lechner munkatársai a KGO-ban zajló munkát és a kiállítóteret is bemutatják, az esemény 20 órakor zárul.

A program regisztrációköteles és minimum 10 fő jelentkezése esetén indul. Jelentkezni a Kutatók Éjszakája honlapján lehet. További információ a nora.toth@lechnerkozpont.hu oldalon kérhető.

Akit érdekel a KGO tevékenysége, de nem tud részt venni a programon, online formában az interneten is tájékozódhat a Lechner Youtube-csatornáján

Fotó: Kis Ádám / Lechner Tudásközpont

 

Pesti Mónika