Könnyebb tájékozódás a geoshop.hu-n és a fentrol.hu-n is

Új térképi segédrétegek a Lechner szakrendszereiben

A korábbiaknál frissebb, nagyobb felbontású térképi segédrétegek érhetőek el a Lechner Tudásközpont két online szakrendszerében, a geoshop.hu és a fentrol.hu oldalakon keresztül. Az újításnak köszönhetően a felhasználók egyszerűbben, gyorsabban és pontosabban tudnak böngészni az adatok között.

2022 őszén megváltoztak a Lechner Tudásközpont két alkalmazásában, a fentrol.hu és a geoshop.hu szakrendszerekben elérhető térképi segédrétegek. Most már a termékek kiválasztását, illetve az archív légifelvételek böngészését 40 cm/pixel terepi felbontású ortofotók, valamint a Nemzeti Térinformatikai Alaptérkép 1:1000 méretarányig nagyítható alaprétegeinek segítségével lehet megtenni.

A Lechner Tudásközpont kezelésében lévő állami alapadatok és értéknövelt termékek – melyek egy része díjmentesen elérhető – a geoshop.hu geoportálon keresztül a nap 24 órájában igényelhetőek, online bankkártyás fizetés esetén pedig szinte azonnal át is vehetőek. A tranzakcióról az ügyfelek elektronikus számlát kapnak. Az új rétegek a megrendelés első lépését, a terület kiválasztását, rajzolással történő lehatárolását támogatják.

A Tudásközpont Légifilmtárában található archív légifelvételek közül már több mint 200 ezer darabot böngészhet és tölthet le bárki díjmentesen a fentrol.hu Digitális Légifelvétel Archívumból. A képek kiválasztását, valamint azok szerkesztését az új térképi segédrétegeken lehet elvégezni. A fotók térbeli elhelyezkedésének pontosításáért kapott pontokkal pedig most nyereményjátékban is részt vehetnek az oldalon regisztrálók.

A nemrég elérhetővé vált térképi segédrétegek a korábbiaknál frissebbek, folyamatosan frissülőek és nagyobb felbontásúak, így a megtekinteni vagy megrendelni kívánt adatok térbeli lehatárolását jobban támogatják, a felhasználók könnyebben, gyorsabban, ráadásul aktuális információk alapján tudnak hozzáférni a kívánt adatokhoz.

Az aktuális ortofotók, melyek a 2019-2021. évi lombos időszakban végzett légifelvételezések alapján készültek, 40 cm/pixel terepi felbontásban állnak rendelkezésre a teljes ország területére.

A másik új segédréteg, a Nemzeti Térinformatikai Alaptérkép a Lechner Tudásközpont által az országos távérzékelési adatokból és ágazati tematikus téradatrendszerek adatbázisaiból (például ingatlan-nyilvántartási vagy felszínborítási stb.) levezetett alapadatok alapján készült. Ez az ország első egységes és homogén adattartalmú, komplex térképszolgáltatása, mely a legfontosabb online térképi tájékozódást segítő téradatokat tartalmazza. Nem csak az egyes szakrendszerekben, hanem a saját oldalán, az nta.lechnerkozpont.hu címen is – egy szabad és ingyenes regisztrációt követően – bárki által díjmentesen böngészhető, térítés ellenében pedig WMTS szolgáltatásként is elérhető.