Korszerű téradat-kezelési módszerek bemutatása geográfus hallgatók számára

Szegedi egyetemisták a Lechnerben

A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Geoinformatikai, Természet- és Környezetföldrajzi Tanszékének geográfus szakos hallgatói és tanáraik látogattak a Lechner Tudásközpontba 2022. november 22-én. A Lechner vezető szakértői egész napos szakmai nap keretében mutatták be az érdeklődőknek a Tudásközpont térinformatikai és távérzékelési tevékenységét.

A távérzékelés és térinformatika ajtóban álló generációja már nem csak az elméletre kíváncsi az egyetemi oktatás során. A hamarosan munkaerőpiacra lépő fiatalok számára a jövő feladatainak gyakorlati megismerése is alapvető cél. Ez a cél vezérelte Dr. Szatmári Józsefet és Dr. van Leeuwen Boudewijnt, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar (SZTE TTIK) Geoinformatikai, Természet- és Környezetföldrajzi Tanszékének tanárait, akik egy csapat szegedi geográfus szakos hallgató, doktorandusz és oktató számára szerveztek látogatást a Lechner Tudásközpontba 2022. november 22-én.

*
Mészáros György a fotogrammetria eszközeit mutatja meg a hallgatóknak - Fotó: Rehorovics Gyula / Lechner Tudásközpont

A Geoinformatikai, Természet- és Környezetföldrajzi Tanszék egyetemi docensei által vezetett csoport bepillanthatott a fotogrammetria, a térképtárak, az archív légifelvételek digitalizációja, a téradat-szolgáltatások, a földmegfigyelés és felszínborítási vizsgálatok területén folyó szakmai munkába és az ehhez használt szakinformatikai rendszerek használatába az egyes területek szakembereinek bemutatói, előadásai alapján.

*
Térképtár, Némethné Meier Évával - Fotó: Rehorovics Gyula / Lechner Tudásközpont

Mészáros György vezető fotogrammetriai mérnök a Lechnerben készített értéknövelt termékek mellett bemutatta a jelenleg is futó ortofotó projektet, melynek különlegessége, hogy hét év után idén ismét az ország majdnem teljes területéről készül légifényképezés, ortofotó és domborzatmodell-kiegészítés is. A gyakorlat és az elmélet találkozását jól mutatja, hogy azért hiányzik 0,5% a teljes lefedettséghez, mert a háborús helyzet miatti korlátozások a légifényképező repülőgépekre is vonatkoznak, így azok nem repülhettek át az ukrán–magyar határon.

*
A Légifilmtárban, Takács Krisztiánnal. Állandó 14-17 fok közötti hőmérséklet, 50-55%-os páratartalom - Fotó: Rehorovics Gyula / Lechner Tudásközpont

A hallgatók és tanáraik megnézték a régi kataszteri, valamint topográfiai térképeket is őrző Térképtárakat, a légifilm-negatívok számára speciális kondíciókkal kialakított Légifilmtárat, majd az archív légifelvételek digitalizálásának folyamatát Némethné Meier Éva, Takács Krisztián és Cserkúti György az Adatszolgáltató Osztály szakértő munkatársainak vezetésével.

*
Dr. Nagy András és a TEIR - Fotó: Kis Ádám / Lechner Tudásközpont

A több évtized társadalmi, gazdasági és környezeti téradatait településenként tartalmazó megújult TEIR-t, azaz a hallgatók előtt is jól ismert Országos Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszert Dr. Nagy András térinformatikai vezető szakértő mutatta be, Papp Lajos téradat-szolgáltatási osztályvezető pedig a Lechner térinformatikai tevékenysége keretében fejlesztett, hatósági munkatársakat segítő alkalmazásáról, az Építésügyi Monitoring Rendszerről beszélt.

*
Papp Lajos - Fotó: Kis Ádám / Lechner Tudásközpont

Dr. Kristóf Dániel, az Űrtávérzékelési Osztály vezetője online csatlakozott a SZTE TTIK szakmai látogatásához előadásával, amelyben beszámolt a Földmegfigyelési Információs Rendszerről, a Földmegfigyelési Operatív Központ működéséről és általánosabban az LTK földmegfigyelési tevékenységéről, annak múltjáról és eredményeiről. A FIR – mondta el az osztályvezető – olyan modern hazai platform, amely arra szolgál, hogy az űrfelvételeket és az azokból származtatott eredménytermékeket a kormányzat és a szélesebb közönség számára egyaránt elérhetővé tegye. A FIR publikus felülete az e-föld, ahová bárki regisztrálhat és tanulmányozhatja az űrfelvételeket. Nem csak tanároknak, hallgatóknak kiváló ez a felület tananyag-kiegészítésként, de szakdolgozathoz vagy kutatáshoz is, mivel feldolgozott és nyers űrfelvételeket is találhat itt az ember, melyeket le is tud tölteni.

*
Maucha Gergely a földfelszín-monitorozásról beszélt  - Fotó: Kis Ádám / Lechner Tudásközpont

A környezeti változások fő előidézője az ember, aki egyre növekvő helyigényével, infrastrukturális létesítményeivel, megművelt földjeivel újabb területeket foglal el. A területfejlesztés környezetkímélő tervezéséhez a környezet alapos ismerete szükséges, amely nem képzelhető el a megfigyeléseken alapuló megbízható adatok és a döntéstámogatásra alkalmas modellek nélkül. A Földfelszín-monitorozási Osztály vezetője Maucha Gergely bemutatta a hallgatóknak a jelenleg elérhető, illetve az készülő hazai és európai felszínborítási és területhasználati adatbázisokat, valamint beszélt az európai földfelszín monitorozás aktuális kérdéseiről, megoldandó problémáiról.

*
Dr. Kristóf Dániel és a műholdas adatok - Fotó: Kis Ádám / Lechner Tudásközpont

Juhász Réka