Közműtérkép online, hasznos plusz információkkal

Az e-közmű – a közműegyeztetés elektronikus lebonyolítása mellett – lehetőséget nyújt arra is, hogy egyszerű ügyfélkapus bejelentkezéssel egy település vagy egy ingatlan közműellátottságáról tájékozódjunk, így például egy telek megvásárlása előtt már információkat szerezhetünk annak közműveiről. Sőt, a közműtérkép különböző rétegeinek köszönhetően akár egy ingatlan helyrajzi számát is megkereshetjük, vagy ortofotón is tanulmányozhatjuk az adott területet.

Az Egységes Elektronikus Közműnyilvántartás (e-közmű) tájékoztató moduljának közműtérképe a lakossági felhasználók számára értékes információkat nyújt, amelyek ügyfélkapus hozzáféréssel elérhetők. A jelenlegi formájában 2017 közepe óta működő közműtérkép az egész országra nézve tartalmazza az összes közművezetéket – kivéve azokat, amelyek titkosak – ami körülbelül 500 000 km hosszúságú nyomvonalat jelent. Alaptérképként különböző rétegek jeleníthetők meg módosítható átlátszósággal, például általános utcatérkép, az állami ingatlan-nyilvántartási térképi adatbázis csökkentett tartalmú rétege helyrajzi számokkal, az épületek kontúrjai, ezenkívül különböző időszakok ortofotói.

Hollókő közműtérképen (forrás: ekozmu.e-epites.hu/Lechner Tudásközpont)
Hollókő közműtérképen (forrás: ekozmu.e-epites.hu / Lechner Tudásközpont)

A közműtérkép elosztott rendszer, amely valós időben kérdez a közműcégek szervereire és a tőlük kapott hálózati adatokat rajzolja össze. Egy adott településre rákeresve láthatjuk a térképen a közterületen haladó hálózatokat, valamint a rendszer megmutatja az ott működő közművezeték-üzemeltetők listáját, amely tartalmazza a címüket, telefonszámukat, alapvető céginformációs adataikat és az ügyfélszolgálatuk elérhetőségeit is. Tehát képet kapunk arról, hogy az adott településen milyen közművezeték-hálózatok állnak rendelkezésre, és ezeket mely közműcégek üzemeltetik.

Tovább szűkítve a kört, rákereshetünk konkrétan egy adott címre vagy helyrajzi számra is, ami hasznos lehet akár ingatlanvásárlás, akár építkezés előtt, de lehet, hogy a meglévő ingatlanunkkal kapcsolatban is találhatunk új információkat. A közműtérképen ebben az esetben is a korábban felsorolt rétegeket állíthatjuk be, a térkép melletti oldalsávban pedig megtaláljuk, szakágak szerint, az adott helyen üzemeltető közműcégeket. Mindezek segítségével fel tudjuk például mérni, hogy egy teleknek milyen közműellátottsága van, illetve melyik céget kell megkeresni, ha konkrét kérdés merül fel egy közművel kapcsolatban. A telek előtti vezetékszakaszokról részletes információt is találhatunk az „elem lekérdezése” funkció használatával, itt elérhetünk adatokat a vezeték anyagáról, elhelyezkedési jellegéről, a hálózati hierarchiában betöltött funkciójáról, például egy hírközlési kábel esetén többek között arról, hogy fémvezető vagy optikai kábel, földben vagy a levegőben vezetett, illetve például egy gázvezeték esetén annak méretéről és a benne uralkodó nyomásról.

A közműtérkép beépített funkciói segítségével hossz- és területméréseket is elvégezhetünk. A térkép adott részleteit ki is lehet nyomtatni, a papírméret és a méretarány megadása után a rendszer egy pdf állományt generál, így akár le is tölthetjük a minket érdeklő terület térképét, jelmagyarázattal együtt.

Fontos hangsúlyozni, hogy a közműtérkép nyilvánosan elérhető változatában a megjelenő információk csak a tájékoztatást szolgálják, bővebb és pontosabb adatokat az egyablakos információs pontként működő e-közmű „Tervezéstámogatás” moduljában a tervezői jogosultsággal rendelkező szakemberek kaphatnak. Itt a rendszer WFS (Web Feature Service) webszolgáltatáson keresztül sokkal bővebb, vektoros jellegű adatokat tesz elérhetővé, amelyben olyan információk is szerepelnek, amelyek a tájékozódáshoz nem szükségesek, sőt zavaróak is lennének, mint a vezetékeken kívül például a tervezett vezetékszakaszok, a tartószerkezetek, biztonsági övezetek, lámpatestek, elosztószekrények, aknák, és sok egyéb szakágfüggő műszaki paraméter.

Az Egységes Elektronikus Közműnyilvántartás tájékoztató moduljának online közműtérképe az e-közműbe történő ügyfélkapus bejelentkezés után a „Közműtérkép megtekintése” menüpont alatt érhető el.

A megújult e-közmű rendszer az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával, a KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00037 azonosítószámú, „3D alapú adat infrastruktúra kialakítása” című projekt keretében készül.

Pesti Monika