Központban a Tudás!

Ismeretterjesztő és pályaorientációs podcastsorozat a Lechner szakértőivel

Mivel is foglalkozunk a Lechner Tudásközpontban? Több mint két tucat podcast ad már választ erre a kérdésre a Lechner Akadémián és a Youtube-csatornánkon, amelyek a szakértőinkkel folytatott érdekes beszélgetéseken keresztül mutatják be a Tudásközpont sokszínű tevékenységeit, és egyúttal a pályaválasztás előtt álló fiataloknak is iránymutatást adnak.

A Lechner Tudásközpont idén februárban indította el podcastsorozatát a Lechner Akadémia ismeretterjesztő felületén. Azóta már 27 podcast került fel az oldalra és a Lechner Youtube csatornájára, amelyek segítenek közelebbről is megismerni a Tudásközpont szerteágazó tevékenységét. A 14 ismeretterjesztő és 13 pályaorientációs fókuszú beszélgetés olyan témákat jár körbe, mint a műholdas távérzékelés, a földfelszínvizsgálat, a drónos felmérések, a Lechner téradatai és térképes alkalmazásai, de a földmérői munka, a kiberbiztonság, az ingatlan-nyilvántartás és a webdesign érdekességeibe is betekintést adnak.

Drónnal, terepen

A terepen is dolgozó térinformatikus csapat például arról beszél, hogyan végzik mindennapi munkájukat – az épületek, építmények felmérését – nagyteljesítményű lézerszkennerrel és fényképezővel ellátott drónnal. De a beszélgetésből az is kiderül, mire képesek a Lechner drónjai, milyen engedélyek kellenek a drónreptetéshez, valamint az is, hogy a drónos téradatgyűjtést – amelynek eredményeként mérethelyes 3D modellt állítanak elő – különösen izgalmas feladattá tehetik az időjárási viszonyok, vagy akár a figyelmetlen járókelők.

Kevésbé köztudott, de némelyik mérőtorony ma új köntösben kilátóként üzemel. Könnyen lehet, hogy olvasóink közül is jónéhányan gyönyörködtek már valamelyikről hegyeink panorámájában.

Jól be vagyunk hálózva! című podcastünk arra ad választ, miért van még ma is szükség a műholdas technológia mellett a földi alapponthálózatra. Alaphálózati szakfelügyelő kollégánk mesél a tájékozódás – és többek között az ingatlan-nyilvántartás – alapját jelentő vízszintes alapponthálózat kialakulásának történetéről, neves alappontokról és karbantartásuk fontosságáról. Az alappontok aktuális állapotának felmérésében segít az a publikus térkép, amely nem csak azt mutatja meg, hol találhatóak EOVA pontok szerte az országban, de lehetőséget ad bárki számára, hogy a környezetében észlelt alappontokat lefényképezze és a képet feltöltve jelentést adjon róluk.

Kábelvágás a markológéppel? Csőtörés, gázömlés? – Az e-közmű segíthet!

És ha már tájékozódásról van szó: miért is érdemes böngészni a Lechner Tudásközpont által üzemeltetett e-közmű rendszerben? Az e-közmű fejlesztőcsapat product ownere mutatja be, hogyan könnyíti meg az építkezés folyamatát az Egységes Elektronikus Közműnyilvántartás. Az ingyenesen elérhető közműtérkép bárki számára hasznos lehet. Kideríthetjük, hogy a keresett területen milyen közművek – víz, gáz, áram vagy kommunikációs szolgáltatások – találhatók, sőt még az is leolvasható, hogy a vezetékeket mikor fektették le.

„Hétfőn gumicsizmában a terepen, kedden öltönyben az előadóteremben” – vallják többen, hiszen egy-egy munkakörön belül is változatos feladatokat látnak el – derül ki a rövid, érdekes beszélgetésekből.

A Lechner Tudásközpont pályaorientációs podcastjei elsősorban a pályaválasztás előtt álló fiatalokat szólítják meg. Ezekben tanulmányaikról, karrierútjukról és jelenlegi munkájukról kérdezzük egy-egy szakértőnket, kitérve szakmájuk szépségeire és kihívásaira is. Különféle pozíciókban dolgoznak nálunk földmérő, geográfus, geofizikus, geoinformatikus, térinformatikus végzettséggel rendelkező munkatársak, de akadnak tájépítészek és grafikusok is. 

A Lechnerben sok izgalmas történet várja még, hogy elmeséljük őket, így a podcast-sorozat a tervek szerint jövőre újabb részekkel fog majd jelentkezni. A podcastek meghallgathatók a Lechner Akadémia felületén és a Lechner Youtube-csatornáján is.

A Lechner Akadémia az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával, a KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00038 azonosítószámú, „E-építés keretrendszer – innovációval a magyar emberek szolgálatában” és a KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00037 azonosítószámú, „3D alapú adat infrastruktúra kialakítása” kiemelt projektek keretében készült el.

 

Tábi Emőke