Köztünk élő házak II.

Budapest, Só utca 5.

Városainkban járva általában rohanunk egyik helyről a másikra, nincs időnk felnézni az épületek homlokzatára, a történetükről pedig még kevesebbet tudunk. Pedig nagyon sok olyan érték vesz minket körül, amit érdemes megismernünk.

A II. világháború utáni modern építészet értékeiből: Budapest V., Só utca 5.

 

A világháborús és az 1956-os forradalom okozta épületkárok helyreállítása Budapest történeti belvárosában csak a 60-as évektől indulhatott meg. A foghíjtelkek beépítésének egyik legszebb példája Jeney Lajos és Kangyal Miklós (BUVÁTI) építészek Só utcai épülete, mely 1968-ban készült el. Az ötemeletes, többségében másfél szobás lakásokból álló ház egyik érdekessége, hogy megtartották a telken álló műemléki jelentőségű ásott kutat, mely a kivitelezés során talajvízszint mérő kútként funkcionált. Az épület külső megjelenését alapvetően meghatározzák az erkélyek bordás fémlemezből készült mellvédjei és a mezőtúri tégla homlokzatburkolat.

A házat részletesen ismertető tabló szeptember 30-ig megtekinthető a Közösségépítészet című, Jeney Lajos DLA, Ybl-díjas építész életművét bemutató kiállításon a Lechner Tudásközpont olvasóterében (1111 Budapest, Budafoki út 59. E/3 épület), hétfőtől csütörtökig 9-17 óráig.

Képek forrása: Lechner Tudásközpont fotótára és Kis Ádám

Pesti Monika