Napenergiával a jövő épületeiért

X. Napenergia-hasznosítás és a jövő épületei szakmai nap

Kiállítással egybekötött szakmai napot szervezett a Magyar Épületgépészek Napenergia Egyesülete (MÉGNAP) és a Magyar Épületgépészek Szövetsége (MÉGSZ) február 19-én a Lurdy Házban. A tizedik alkalommal megrendezett Napenergia-hasznosítás és a jövő épületei című konferencián a megújuló energia témakörében szakmai előadások és technológiai bemutatók várták az érdeklődőket. A Lechner Tudásközpont képviseltében dr. Deák Márton a városmodelleket és azok felhasználásának lehetőségeit mutatta be, a Lechner építésügyi és térinformatikai fejlesztésein keresztül.

Február 19-én tartotta Napenergia-hasznosítás és a jövő épületei című szakmai napját a Magyar Épületgépészek Napenergia Egyesülete (MÉGNAP) és a Magyar Épületgépészek Szövetsége (MÉGSZ). Az elsősorban épületgépészek és villamos szakemberek számára megrendezett konferencián a korszerű energiafelhasználás témaköréhez kapcsolódó előadásokkal várták az érdeklődőket a Lurdy Házban. Az idén már tizedik alkalommal visszatérő eseménnyel a szervezők célul tűzték ki a tervezők, kivitelezők, valamint a gyártók és kereskedők közötti párbeszédet elősegítő és egyben hasznos gyakorlati ismereteket nyújtó szakmai fórum létrehozását.

Az eseményt Varga Pál, a MÉGSZ alelnöke nyitotta meg, majd szakértők előadásait hallgathatták meg az érdeklődők, amelyek többek között bemutatták a megújuló energia felhasználási területeinek jelenlegi helyzetét és jövőbeli lehetőségeit, valamint ismertették a napenergia hasznosítása szempontjából hatékony modern gépészeti megoldásokat, berendezéseket.

A Lechner Tudásközpontból dr. Deák Márton, az Építésügyi Elemzési és Technológiai Főosztály vezetője tartott előadást Városmodellek és felhasználásuk címmel, amelyben többek között a Magyar Tudományos Akadémia és a Károlyi-Csekonics-palota épületéről készített 3D modellek példáján keresztül szemléltette 3D felmérésekből származó adatok alkalmazási lehetőségeit. Egy építészeti állapotfelmérés során a drónnal készített felvételek egyszerűbbé tehetik a problémák észlelését, a gyűjtött adatok pedig megkönnyíthetik a későbbi restaurációt. Az előadás arra is rávilágított, hogy a korszerű épületüzemeltetést elősegítő épületinformációs modellezésen (BIM) túl akár egy teljes település információs modellezése is megvalósítható. A GIS (Geographic Information System) és a BIM összekapcsolásával létrehozható a City Information Model (CIM), ami a településvédelemhez és -tervezéshez, valamint a városüzemeltetéshez is hasznos adatokkal szolgál, így például a 3D városmodell segítségével a háztetők felületét kiszámítva megállapítható a napenergia potenciál is.

Fotó: Kis Ádám / Lechner Tudásközpont

Tábi Emőke