Naprendszer túra

Interjú Dr. Kenyeres Ambrussal a KGO vezetőjével

Naprendszer túra néven 2022 áprilisában adták át a nagyközönségnek azt a Cserhát régióban egyedülálló csillagászati-ismeretterjesztő kirándulási lehetőséget, melynek létrejötte a Lechner Tudásközpont Kozmikus Geodéziai Obszervatóriumának köszönhető. Az első tesztséta óta egyre népszerűbb túraútvonal ötlete az Obszervatórium vezetője, Dr. Kenyeres Ambrus fejéből pattant ki, vele beszélgettünk.

Mit mutat be a Naprendszer túra és hol található?

A Budapesttől 40 km-re, Penc község külterületén található Kozmikus Geodéziai Obszervatórium (KGO) bekötőútja mentén kialakított és 2022 áprilisában átadott Naprendszer túra egy nagyjából 2 kilométer hosszú erdei-mezei útszakaszon mutatja be a Napot és a Föld 7 bolygótestvérét, méretarányos modellekkel. A szabadon látogatható séta, melynek kiépítéséhez a forrást a Lechner Tudásközpont biztosította, a Mulató utca legvégén található beléptető sorompótól indul, itt található a Naptól legtávolabbi bolygó, a Neptunusz gázbolygó 2 cm-es modellje. A kisebb kőzetbolygók az arányoknak megfelelően még ennél is kisebbek, akad közöttük alig félcentis parány is, hiszen a világűrben is ilyen különbségek vannak az egyes bolygók méretei között. A túra az Obszervatórium kapujánál ér véget, itt egy táblán látható csillagunk, a Nap, 60 cm átmérőjű képe és rövid ismertetője. A bolygómodellek fém oszlopokon, sűrű folyadékba ágyazva tekinthetők meg. Minden bolygóról rövid leírás található a KGO weboldalán, amely az oszlopokon és a bemutató táblákon található QR-kód segítségével érhető el. A szövegek gyerekek számára is érthető módon adják át a legfontosabb ismereteket, csillagász által ellenőrzött szakmai hitelességgel. Ez a kis túra segít kapcsolatot teremteni az Obszervatórium és a külvilág között úgy, hogy az egyszerre jelentsen ismeretszerzést, szórakozást és testmozgást.

naprendszer-tura-szaturnusz-foto-gesztesi-albert
A Szaturnusz modellje - Fotó: Gesztesi Albert

Van ehhez hasonló az országban máshol is?

Úgy tudom, hogy Budapesten a Népligetben, Sülysápon, Kecskeméten és a Bükki Csillagda mellett van ilyen. Ezek közül a miénk, a sülysápi és a bükki helyezkedik el természeti környezetben.

Volt valami előzménye a KGO-ban a Naprendszer sétának?

A KGO-nak ugyan volt ismeretterjesztő küldetése, de az az igazság, hogy egyáltalán nem könnyű egyszerűen és szemléletesen bemutatni a munkánkat. Az idén 50 éves KGO feladata a geodéziai célú műholdas technológiák hazai bevezetéséhez szükséges alapkutatás és kutatás-fejlesztés. Ez olyasmi, amit nehéz látványosan prezentálni, pedig sokszor van szükség arra, hogy az Obszervatóriumot bemutassuk, akár döntéshozóknak, akár szakmabelieknek, akár bejelentkező iskolai csoportoknak. A mélyebb ismeretterjesztés évtizedek óta működő eszköze a korábban heti vagy havi rendszerességgel szervezett KGO Tea, amelyre elsősorban belső munkatársainkat és az érdeklődő szűkebb szakmai közönséget várjuk, minden alkalommal egy a KGO munkáját érintő témával, illetve akár csak közvetetten kapcsolódó érdekes előadással is. Ezeken az alkalmakon az előadás mellett vitára, beszélgetésre is lehetőség van. Ez a hagyomány a koronavírus miatt az elmúlt két évben megfakult, el-elmaradt, most kezdünk vissza-visszatérni a covid előtti kerékvágásba. Kényszerű, de fontos következménye volt a pandémiának az online és hibrid események szervezése, amelyet a teáinkkal is követünk.

naprendszer-tura-kenyeres-ambrus-foto-cserkuti-gyorgy
Dr. Kenyeres Ambrus - Fotó: Cserkúti György / Lechner Tudásközpont

Miért gondoltad, hogy jó lenne a szélesebb közönség felé is nyitni?

Az Obszervatórium a világ zajától és a fényszennyezettségtől távol működik. Ez a háborítatlan nyugalom egyben némi világtól elzártságot is jelent, ami sok esetben jó, de főleg a környezetünkben bizalmatlansággal vegyes kíváncsiságot gerjeszt, ezért nem árt néha, ha meg tudjuk mutatni magunkat. A szűkebb szakmát érintő KGO Tea mellett az első ilyen, szélesebb közönség felé nyitó ötletem az éppen 10 éve, 2012-ben létrejött szakmatörténeti kiállítás volt, amely a KGO épületében kapott helyet és azóta is tökéletesen betölti funkcióját: a korabeli műszereken keresztül segít megérteni a munkánkat és ezen keresztül bárki tud kapcsolódni hozzánk. 2012-től kezdődően tudunk bátran megmutatkozni a nagyközönségnek is. A Naprendszer túrának is hasonló a célja, de úgy, hogy még tágítsa is azok körét, akikkel ténylegesen vagy közvetetten találkozhatunk. Mert mi az, ami az űrrel kapcsolatban elsőként az emberek eszébe jut? Az űrhajókon kívül a Nap és a bolygók. Ez egy olyan érdeklődés, amely általános iskolás életkortól kezdve mindenkiben megvan, így kicsit mindenki érezheti magát hozzáértőnek úgy, hogy az információs táblák anyagát, vagy a QR-kóddal megnyitható weboldal szövegeit követve még bővítheti is ismereteit. Méghozzá éppen annyira, amennyire szeretné.

Miért döntöttél úgy, hogy a Naprendszer túra a KGO kapuin kívül kapjon helyet?

Az eredeti gondolatom az volt, hogy a kapun belül az épületig vezető 300 méteren legyenek elhelyezve a Naprendszer bolygói. Ezt az ötletet végül elvetettem, mert jelentősen korlátozta volna azok számát, akik hozzáférnek a látnivalóhoz. Az a megoldás, amely végül valósággá vált, sokkal jobb. A szabadon bejárható, oda-vissza 4-5 km sétát jelentő Naprendszer túra útvonalát bárki, bármikor megközelítheti és így maguk a bolygómodellek is méretesebben megmutathatóvá váltak. A túra ugyan a Mulató utca végén található sorompótól indul és a KGO kapujáig tart, de az igazi központja az Ipolyerdő Zrt. által korábban létrehozott kis erdei játszótér, ahol pihenőpadok és tűzrakóhely található – mellesleg a mi fő információs táblákkal és az Uránusz modelljével. Tervezzük, hogy az Ipolyerdő Zrt. a Naprendszer túraútvonala mentén természetvédelmi információs táblákat is elhelyez, ezzel is teljesebbé téve a túrázást.

naprendszer-tura-tabla-foto-gesztesi-albert
Fotó: Gesztesi Albert

Tényleg világítanak az installációk a sötétben?

A bolygókat bemutató fémoszlopok tetején apró napelemtáblák vannak. Ezek akkumulátorai nappal feltöltődnek, így sötétedés után órákon keresztül megvilágítják az edzett üveg mögött látható, speciális, nagy viszkozitású folyadékba ágyazott bolygómodelleket. Így a séta akár egy téli délutánon, akár egy nyári éjszakán is élvezhető. A tájékoztató tábla és az installációk arculata a Lechner Tudásközpont design csapatát dicséri, az ötletek megvalósítását pedig egy olyan cég végezte, amellyel nagyon jó munkakapcsolatot építettünk ki.

Milyen visszhangjai vannak a Naprendszer túrának?

Viszonylag széles nyilvánosságot kapott a túra, a községi megnyitón, amit Pencen hirdettünk meg, szép számmal megjelentek a helyiek. De nem csak a településen ment híre, weboldalak adtak hírt róla, foglalkozott vele tudományos blog is. Azóta fogadtunk több iskolás csoportot a környékbeli településekről, de jöttek nyugdíjasklubbal és baráti társasággal is. Természetesen nem tudok mindenkiről, csak azokról, akik a KGO-ba is bejelentkeznek, mert az Obszervatóriumot is szeretnék megismerni. Mindenkinek javaslom, hogy kerekedjen fel és tegye meg ez a sétát csillagközi űrhajósként nálunk, a Cserhát amúgy is csodaszép lankái közt.

Juhász Réka