Nem kell messzire menni: 5 projekt, amely a helyi tudásra épít

Az A+Awards díjnyertesei közül kiemelt öt projekt a helyi alapanyagokat, szaktudást és kézművességet ünnepli

A globális világ és a lokális értékek összehangolása nem könnyű feladat. Jennifer Geleff az Architizer nemzetközi építészeti portálon megjelent cikkében öt olyan díjnyertes projektet mutat be, amelyeknél a helyi építőanyagok és mesterségbeli tudás sikeresen válnak a kortárs építészet részévé. Az írást Tábi Emőke fordította.

Az igazi építészet arra törekszik, hogy szolgálja a használóit és alkalmazkodjon az igényeikhez. Ha azonban az építészeknek nem sikerül kellő mértékben megismerniük azt a kontextust, amelyben terveznek, ezeknek a céloknak az elérése komoly nehézségeket jelenthet. Az alábbi projektek a helyben bőséggel rendelkezésre álló nyersanyagra és kézműves szaktudásra különös hangsúlyt fektetve nem csak kiszolgálják, de el is ismerik a felhasználókat.

Az alábbi különleges projektek mindegyike elnyert valamilyen díjat az Architizer A+Awards 2018-as szezonjában, amely a nyertesek bejelentésével hivatalosan véget is ért. Több száz további díjazott projekt mellett a most bemutatott kitűnő tervek is bekerültek a Phaidon kiadó Architizer: The World’s Best Architecture című színes, keménykötésű kiadványába, amely már előrendelhető. Addig is ízelítőként rácsodálkozhatunk a vernakuláris építészet következő nagyszerű példáira.

 

A zsűri és a közönség díjazottja a koncepció – építészet +tanulás kategóriában:
Adventurous Global School, Battambang, Kambodzsa
Tervező: Orient Occident Atelier OOA

Ennek a „kalandos” globális iskolának a tervezői az építészeti folyamatokat a gyermekek tanulási eszközévé kívánták formálni. Az acél részletmegoldások és a helyi fából készült lemezek nem csak tárolásra alkalmasak, de a tér átrendezését, a vertikális cirkulációt és a dizájnnal való interaktivitást is lehetővé teszik. A megemelt beton szerkezettel az árvízkárok minimalizálása mellett egy hagyományos kambodzsai földszinti nyílt teret is kialakítottak. A helyi tégla és faanyag felhasználásával készült projekt a környéken fellelhető szokásos építőanyagokat, valamint a helyi mesteremberek tudását is ünnepli.

 

A közönség díjazottja a sport & rekreáció – rekreációs központok kategóriában:
Bamboo Sports Hall, Panyaden International School, Csiangmaj, Thaiföld
Tervező: Chiangmai Life Architects

A Chiangmai Life Architects a lótuszvirág organikus formáit a legmodernebb mérnöki megoldásokkal és a természetes bambusszal ötvözve hozta létre a Panyaden International School szinte hipnotikus hatású sportcsarnokát.

A környék hagyományos építészetébe illeszkedő, látszóbordás bambuszszerkezet nem csupán a mérnöki teljesítmény egy lenyűgöző példája, de természetes szellőzésével és szigetelésével egész évben kellemes hőmérsékletet is biztosít. A szerkezeti dizájn alapját az újonnan kifejlesztett, előregyártott bambuszelemek képezik, amelyek 17 méteres fesztávot hidalnak át – acél erősítő vagy csatlakozó elemek nélkül. A bambusz várható élettartama legalább 50 év, ezért tartóssága miatt választották ezt az alapanyagot, amelyet mérgező vegyi anyagok felhasználása nélkül, bóraxszal kezeltek.

 

A közönség díjazottja a koncepció – építészet +fenntarthatóság kategóriában:
Somjai House, Ko Phangan, Thaiföld
Tervező: NPDA studio

A Somjai House tulajdonosai számára nem csupán otthon a nyugdíjas évekre, hanem része a CocoNutNoom nevű üdülőhelynek is, ahol az oda látogató családtagok, barátok és vendégek kikapcsolódhatnak. Az épület több hálószobával és fürdőszobával, valamint egy hatalmas konyhával és többfunkciós teremmel rendelkezik. Sima, áramló formájával a szerkezet a környező hegyvidék tájképéből merít inspirációt, míg az épületen domináló élénkvörös szín kontrasztban áll a zöldellő kókuszültetvénnyel és a tenger kékjével.

A téglára és polírozott betonra nem csak a hőtároló képességük miatt esett a választás: felhasználásuk a helyi építőmunkások szakértelmét is dicséri. A vékony vaslépcsők szintén a helyi fémműves mesteremberek hozzáértéséről adnak számot.

 

A közönség díjazottja koncepció – építészet +humanitáriusság kategóriában:
Dabao Primary School and Community Cultural Centre, Kuanghszi, Kína
Tervező: Project Mingde (University of Hong Kong) – Elisabeth Lee

Kínában, a Kuanghszi tartomány egy távol eső hegyvidékén, tágas rizsföldek között húzódik meg Dabao falu, ahol ez az általános iskola és közösségi művelődési központ az elszigetelt településen élő 110 család igényeinek kiszolgálására épült.

Mivel a környéken bőséggel fellelhető a bambusz, ez az építésben már évezredek óta elterjedt alapanyag, az építészek olyan homlokzatot készítettek belőle, amely az épületet elszigeteli, védőfal-szerűen elválasztja a külső úttól, szabályozva a beáramló zajt és napfényt. Minden egyes szobának, illetve az általuk betöltött funkcióknak a változatos környezeti igényeire reagálva különböző méretű bambuszcsöveket használtak.

 

A zsűri díjazottja a részletek – építészet +kő kategóriában:
Temple in Stone and Light, Barmer, India
Tervezte: SpaceMatters

Ez a SpaceMatters által tervezett „templom kőből és fényből” egyedülálló alkalmat kínált a tradicionális tipológiák és építési technológiák kortárs értelmezésében rejlő lehetőségek felfedezésére. A kőfalak elsődleges építőelemként való használatával a tervezők a területre jellemző építési stílus előtt tisztelegnek, miközben újszerűséggel ruházzák fel a templomot.

Felhasználva a helyben elérhető sárga Dzsaiszalmer-homokkövet, egy olyan lenyűgöző, egymásba kapcsolódó szerkezetet terveztek, amely fényáradatot enged a térbe, ellensúlyozva a kő nehézségét. A dizájn a kő helyi elterjedtsége és minősége mellett azt a mélyreható tudást és kézműves hagyományt is tanúsítja, amellyel Rádzsasztánban találkozhatunk.

Jennifer Geleff írása angolul az architizer.com-on olvasható.

Tábi Emőke