Online térinformatikai oktatás településtervezőknek

Oktatóvideók a QGIS használatához, a településtervezés támogatására

A Lechner Tudásközpont a településtervezés térinformatikai támogatása érdekében korábban – tíz alkalommal, összesen mintegy 200 résztvevővel – megtartott oktatását megújult formában folytatja. A QGIS szoftver használatát segítő képzés 5 oktatóvideóból álló ingyenes tananyaga a Tudásközpont oktatási oldalán érhető el, regisztrációt követően.

A településtervek térképi mellékleteit térinformatikai állományként szükséges elkészíteni és a Dokumentációs Központba küldeni mintegy 10 éve a jogszabályi előírások alapján. A térinformatikai rétegek lényegesen többet tudnak, mint szimplán csak rajzolt társaik, hiszen a képi megjelenítés mellett az ábrázolt objektumok számos információt „tudnak” magukról, amivel megkönnyítik a terveket használók dolgát. A térinformatikai kidolgozás e fontos tulajdonságára építette a Lechner Tudásközpont az Elektronikus Térségi Tervezést Támogató Rendszer, azaz az E-TÉR Tájékoztató felületén az Interaktív térkép kialakítását.

A településtervezőket a Lechner Tudásközpont módszertani ismeretekkel is támogatja, így először kétnapos QGIS oktatásokon a térinformatikai szoftver használatába vezette be őket, másrészt a tervek elkészítéséhez szükséges sablonfájlokat is összeállította és a tervezők rendelkezésére bocsátotta.

qgis
A QGIS a felhasználói számára lehetővé teszi a térbeli adatok elemzését és szerkesztését, illetve térképek összeállítását és exportálását is

A korábbi kétnapos QGIS kurzusok után a Lechner Tudásközpont online formában folytatja tovább a település- és területrendezéssel foglalkozó tervezők számára elindított képzését. A Tudásközpont oktatási oldalán keresztül elérhető oktatóvideók a tervezőket a településtervek elkészítéséhez szükséges térinformatikai ismeretek elsajátításában támogatják. A képzés ingyenesen elvégezhető, a regisztrációt útmutató segíti.

online-formaban
A Lechner Tudásközpont online formában folytatja tovább a település- és területrendezéssel foglalkozó tervezők számára elindított képzését (Fotó: Kis Ádám / Lechner Tudásközpont)

Az online kurzus öt oktatóvideóból áll. Az első a téradatok fajtáit, formátumait és felhasználhatóságát ismerteti, ezenkívül bemutatja a QGIS-t, amely egy közösségi kezdeményezéssel létrejött és fenntartott, nyílt forráskódú, ingyenes hozzáférésű szoftver. Felhasználói számára lehetővé teszi a térbeli adatok elemzését és szerkesztését, illetve térképek összeállítását és exportálását is. A QGIS az Open Source Geospatial Foundation (OSGeo) hivatalos projektje. Felhasználóbarát, egyszerűen kezelhető és széles eszközválasztékkal rendelkezik. Bárki részt vehet a fejlesztésében, amelyre jellemző a gyorsaság és a felhasználók igényeinek előtérbe helyezése. Jellemzően 2-3 havonta jelentkezik új fejlesztésekkel, bármelyik verzió ingyenesen letölthető és telepíthető a QGIS oldaláról

A második oktatóvideó a vetületek szerepét és térinformatikai környezetben történő alkalmazásukat mutatja be. A következő két oktatóanyag a geometriák létrehozásával, szerkesztésével, a topológia ellenőrzésével, a precíziós szerkesztést támogató eszközökkel, funkciókkal ismerteti meg az érdeklődőket. Az utolsó oktatóvideó az online téradatok kezelésével, az adatok távoli elérésével, a WMS (Web Map Service) és WFS (Web Feature Service) szolgáltatások használatával kapcsolatban nyújt tájékoztatást. A műveletek elsajátításának támogatására a videókban előforduló adatállományok gyakorlás céljából le is tölthetők.

A QGIS oktatóvideókon kívül az E-TÉR használatát is oktatóvideók, valamint használati útmutatók segítik.

Az E-TÉR az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával, a KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00037 azonosítószámú, „3D alapú adat infrastruktúra kialakítása” című projekt keretében készül.

 

Fotó: Lechner Tudásközpont

Pesti Monika