Több mint 200 történet

4 éves a Híres emberek Budapestje sorozat

Négy évvel ezelőtt indult útjára a Lechner Tudásközpont Híres emberek Budapestje sorozata, amelyből neves hazai művészek, tudósok és sportolók élete ismerhető meg, egykori lakóházuk fotókkal illusztrált történetén keresztül. A 2018-ban indult projekt, mely mára 200-nál is több épület és ember történetét gyűjtötte csokorba, épített környezetünk értékeire hívja fel a figyelmet. A kéthetente megjelenő posztokban bemutatott otthonok online térképen is elérhetők és kereshetők, az alkalmazással pedig útvonalukat is megtervezhetik az érdeklődők, ha szeretnének valamelyik híresség nyomába eredni.

A városban sétálgatva minden egyes nap számtalan olyan épület mellett haladunk el, melyekről nem is sejtjük, milyen érdekes, különleges, olykor meglepő históriákat őriznek. A 2018. január 10-én elindított Híres emberek Budapestje posztsorozat mostanra gyűjteménnyé vált, 206 élet- és épülettörténetet ölel fel. A kéthetente szerdánként bemutatkozó írások alapjául a fővárosi házak falán felbukkanó táblák szolgálnak, melyek egy-egy ismert ember ott töltött éveinek állítanak emléket.

A sorozat négy évvel ezelőtt Seress Rezső Dob utca 46/b szám alatti otthonának rövid ismertetőjével vette kezdetét. A későbbiekben sem merültek feledésbe tehetséges zeneszerzőink, az olvasók megismerhették például azt a rózsadombi villát, melynek egyik négyszobás lakásában született meg Kodály Zoltán egyik legjelentősebb műve, a Psalmus Hungaricus, illetve a magyarországi kórusélet meghatározó alakjának, Bárdos Lajosnak Margit körúti otthonába is bepillantást nyerhettek az érdeklődők. Ikonikus színművészeink lakta épületek is szép számban képviseltették magukat, többek között az újépítésű, luxus társasház, ahol Jávor Pál élt, Benkő Gyula cour d'honneur-ös megoldású Duna-parti palotája, Gábor Miklós újlipótvárosi Phönix-háza, vagy a Zsolnay szobrokkal és csempeképekkel díszített Goldmann-ház, melyben Latabár Kálmán élt családjával. Olykor tragikus sorsok is megjelentek a palettán, Bajor Gizi és a hatalmas parkkal körülvett Stromfeld Aurél utcai villa, az Abigél copfos diáklányát alakító Szerencsi Éva, valamint az érzékeny lelkű Domján Edit és málnafagylalt színű lakóépületének története is megismerhetővé vált. Megannyi író élete és egykori lakhelye is fókuszba került, például Krúdy Gyula és első igazi felnőttkori otthona, a romantikus stílusú, gótikus elemekkel díszített Pekáry-ház, Déry Tibor és a gyönyörű Palatinus-házak a Jászai Mari téren, illetve az a pasaréti társasház, ahol Szabó Magda 43 évet töltött. Természetesen nem maradhattak ki a más területen jeleskedő hírességek sem, az érdeklődők beleshettek Zala György szobrászművész varázslatos villájának falai mögé, de felbukkant a Budai Vigadót tervező Árkay Aladár műteremháza, a történelmi portréiról ismert László Fülöp „lovagvára”, vagy épp Hofi Géza, aki az Anker palotából indult el nap mint nap a közönség szórakoztatására.

2020 nyarán a fővárostól kissé távolabb kalauzoltuk olvasóinkat, a balatoni különkiadással Balatonföldvár, Fonyód, Tihany, Keszthely, Siófok, Balatonalmádi és Badacsonytomaj emléktáblái kerültek górcső alá, többek között Németh László, Szendrey Júlia, Szegedy Róza, Kálmán Imre életének balatoni állomásait mutatta be a sorozat. De rendhagyó poszt volt a Budapest egyik legérdekesebb épületéről, a Bartók Béla út 36-38. alatt álló Hadik-házról szóló írás is, melyből kiderült, hogy itt volt Csontváry Kosztka Tivadar utolsó műterme, továbbá a sorozat jubileumi, 100. posztjából az egykori Lágymányosi Dohánygyár történetét fedezhették fel az érdeklődők, ahol a Híres emberek Budapestje sorozat rendszeres posztjai napvilágot látnak.

Még több híres otthonért kattints a Lechner oldalára: 
https://lechnerkozpont.hu/oldal/hires-emberek-budapestje

Fotó: Alkotók háza a Deák Ferenc utcában – Kmetty János műterme, Kis Ádám / Lechner Tudásközpont

Németh Edina