Sikerrel zajlott le a 2. Lechner Szakmai Nap. A Lechner Tudásközpont idén már második alkalommal megrendezett belső tudásmegosztó eseményén május 5-én és 6-án 12 helyszínen összesen 233 regisztrált érdeklődő részvételével pillanthattak bele a kollégák egymás feladataiba, ismerhettek meg olyan lechneres tevékenységi területeket, amelyekről eddig talán csak címszavakban hallottak. 

A Lechner Tudásközpont 2. Lechner Szakmai Nap rendezvényén 70 előadó 85 program keretében osztotta meg tudását a Lechner közösségével előadásokon, workshopokon, sétákon és játékos bemutatókon keresztül a Tudásközpont két telephelyén, a Bosnyák téren és a Budafoki úton. Az agyműködés serkentését minden helyszínen ellátmány biztosította, összesen 400 alma, 400 müzliszelet, 200 banán és 35 kg pogácsa fogyott el.

kastely
Fotó: Kis Ádám / Lechner Tudásközpont

Nagy volt az érdeklődés a design csapat limitált létszámú tervezési workshopja iránt és az örökségvédők műemlékvédelmi feladatairól szóló előadása is teltházzal zajlott, de a gellérthegyi várostörténeti sétán is teljes volt a létszám. Az Okosdoboz játékos bemutatója is nagy érdeklődés mellett zajlott, az informatikai témák iránt fogékony kollégák pedig hallgathattak előadást az agilitásról, valamint interaktív programon vehettek részt a Netflix és Google által is alkalmazott OKR fejlesztési metódusról. A távérzékelés és űrkutatás iránt érdeklődők a Fiumei úti sírkert lézerszkenneres felméréséről, vagy az ötvenéves Kozmikus Geodéziai Obszervatórium mágnespatkó alakú falai közt folyó munkáról szerezhettek friss információkat, számos más programelem mellett.

design
Fotó: Kis Ádám / Lechner Tudásközpont

A Bosnyák téri Légifilmtár és Térképtár tömve volt, az időutazás az archív légi felvételekkel, a régi filmkockák restaurálása és digitalizációja, valamint a valódi, papír alapú térképek mindig nagy érdeklődésre tartanak számot, valahányszor lehetőség van bekukkantani a folyamatokba. Ugyanez volt a helyzet a Budafoki úti épület felső emeletein 200 méter hosszan elterülő tervtárban is, amelynek rejtelmei, lemezfiókjai és pausztároló kartondudái mágnesként vonzották a látogatókat, a létszámlimit erejéig.

terv
Fotó: Cserkúti György / Lechner Tudásközpont

A belső tudásmegosztó esemény második napján is pattogtak a tudásbuborékok, felsorolni is lehetetlen, mennyi érdekes téma merült fel ezen a napon is. Hogy csak néhányat megnevezzünk közülük, például akciófilmbe illő címmel – Aknaveszély! – hívta az érdeklődőket az államhatárügyi csapat előadása, amely izgalmas, valós példákkal illusztrálva mutatta be szakmai tevékenységét és a magyar-horvát államhatár határjel-felújítási munkáit. Bemutatkozott a Lechner Akadémia, a Tudásközpont új tartalomportálja és az építésügyi ügyfélszolgálat is felfedte érdekes munkájának részleteit a Lechner Hangja és az Üvegkapu című előadás keretében. A Nemzeti Térinformatikai Alaptérkép első verziójának indulásáról és a családiházterv-készítésről is tanulhattak a kollégák; a térbeli szolgáltatások közül pedig KÉPület címmel tudhattak meg többet arról, mire jó egy épületazonosító alkalmazás. A Varázslat képekből prezentáció szintén a térbe, azon belül is a fotogrammetria világába kalauzolta a nézőket. Bárki megismerhette azt is, hogy mennyi ember összefogása és együttes munkája kellett ahhoz, hogy a több mint egy évtizede működő örökségvédelmi nyilvántartás megújulhasson. A Népi Építészeti Program értékteremtő-értékmentő vállalkozása sem volt mindenki előtt ismert még és arra is fény derült, milyen egyetemekkel alakított ki és tart fenn együttműködéseket a felsőoktatás felé mindig nyitott Lechner Tudásközpont. A munkatársak együtt nyomozhattak a HR csapatával a szervezetfejlesztés workshopján és azt is megtudhatták a részvevők, mennyi mindenben segítheti a Sharepoint egy vállalat működését.

terv
Fotó: Bélavári Krisztina / Lechner Tudásközpont

További képek a Szakmai Napról a Lechner Tudásközpont Facebook oldalán, itt és itt találhatóak.

Fotó: Bélavári Krisztina, Cserkúti György, Kis Ádám, Rehorovics Gyula / Lechner Tudásközpont

Juhász Réka