Űrfelvételt mindenkinek!

A Lechner Earth Observation Toolset elérhetővé vált a Github-on

A Lechner Tudásközpont Űrtávérzékelési Osztályának szakértői munkájuk során rengeteg űrfelvétellel dolgoznak. Saját feladataik elvégzésének megkönnyítésére egy olyan fejlesztői csomagot fejlesztettek ki Lechner Earth Observation Toolset, röviden Leotools néven, amely nagy mennyiségű űrfelvétel előfeldolgozásában nyújt segítséget. A nyílt forráskódú program mostantól nem csupán a Lechneresek számára elérhető, ugyanis a Python csomagot minden hazai űrfelvétel-felhasználó szabadon letöltheti a Github oldaláról.

A Lechner Tudásközpontban több mint egy éve működő Földmegfigyelési Operatív Központ feladata a Földmegfigyelési Információs Rendszer (FIR) szakmai irányítása, amely minden érdeklődő számára elérhetővé teszi az Európai Űrügynökség (ESA) műholdjai által készített űrfelvételeket. A FIR elsősorban a Sentinel-műholdcsalád által készített űrfelvételekre épül, amelyeket az eFöld publikus felületén regisztrációt követően bárki megnézhet, tanulmányozhat. A weboldalról jelenleg 189 terméktípus érhető el, közöttük szakrendszeri adatok és már előfeldolgozott űrfelvételek is. Nem csak tananyag-kiegészítésként, vagy laikusoknak kiváló ez a felület, de kutatásokhoz is alkalmas, mivel feldolgozott és nyers űrfelvételeket egyaránt szabadon le lehet tölteni.

Ezeknek az űrfelvételeknek a hatékony kezelését, előfeldolgozását segíti a Lechner Tudásközpont távérzékelési csapatának első nagyobb, saját feladatokhoz fejlesztett terméke, a Leotools, vagyis a Lechner Earth Observation Toolset Python csomag, amely most közkinccsé vált a GitHub oldalán.

kód

A kidolgozott programkód az Űrtávérzékelési Osztály, azon belül is elsősorban Komolafe Rómeó távérzékelési szakértő nevéhez kapcsolódik. A fejlesztés eredeti célja a belső munka egyszerűsítése, az osztály által használt kódbázis egységesítése volt. A programcsomag dokumentációja magyar nyelven is elérhető, ez nem csupán a Lechneresek számára teheti könnyebbé az esetleges javításokat és fejlesztéseket, de a kóddal együtt bárkinek inspirációként szolgálhat. Az elmúlt két évben a kollégák használták a programkódot, ami a visszajelzéseik alapján folyamatos fejlesztés alatt állt. Mostantól a külső visszajelzésekre, véleményekre is számítanak, hogy azok alapján még egységesebb, professzionális verziót készíthessenek. Több új funkció beépítését is tervezik, hogy még szélesebb körben használható legyen a kódcsomag, ami jelenleg elsősorban a térinformatikai vagy távérzékelési feladatok ellátását végző szakemberek számára lehet hasznos.

A kód használatával egyszerűbbé válik az optikai felvételek előfeldolgozása. A létrejövő GeoTIFF fájlba számos metaadat is kerül (például a képi és földrajzi adatok, a felvételt készítő műhold neve, annak áthaladási pályája és ideje, tömörítési információk), amelyek szűrésével a fájlok közötti keresés is könnyebb. Emellett a felhasznált modern tömörítési algoritmussal a képek mérete ötödére csökkent. Az elkészülő piramisrétegeknek köszönhetően a felvételek gyorsan behívhatók ArcGIS és QGIS szoftverekbe egyaránt, ezzel elősegítve a vizuális interpretációt.

kód

A Földmegfigyelési Információs Rendszer fejlesztésében több hazai szervezet vett részt, köztük a Miniszterelnökség háttérintézményeként a Lechner Tudásközpont, illetve a Külgazdasági és Külügyminisztérium Űrpolitikáért és Űrtevékenységért Felelős Főosztálya.

A Github jelenleg a legnépszerűbb webes felhőalapú platform a nyílt forráskódú projektek fejlesztésére, tárolására és megosztására. Használatával a fejlesztők könnyen publikálhatják forráskódjaikat, amelyek ezáltal ingyenesen letölthetővé válnak az érdeklődők számára.

Jancsó Ágnes