Elstartolt az E-TÉR szakmai workshop-sorozat

Szolnok után Szombathelyen, majd Budapesten mutatkozik be a szakrendszer

Május 10-én került sor az Elektronikus Térségi Tervezést Támogató Rendszer, az E-TÉR első szakmai workshopjára Szolnokon, ahol a Lechner Tudásközpont szakértői, Devecseri Anikó, Kovácsné Gerecs Krisztina és Juhász Géza Péter mutatták be a szakrendszert, valamint megválaszolták a hozzá kapcsolódó kérdéseket. A rendezvény-sorozat májusban további két helyszínen, Szombathelyen és Budapesten folytatódik majd.

A Lechner Tudásközpont három állomásból álló workshop-sorozatot indított az Elektronikus Térségi Tervezést Támogató Rendszer (E-TÉR) felhasználói számára a 3D alapú adat infrastruktúra kialakítása című KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00037 projekt keretén belül. Ennek első állomásaként 2023. május 10-én a szolnoki Vármegyeházán került sor a kelet-magyarországi vármegyék települési önkormányzatai, állami és önkormányzati főépítészei, tervezői részére rendezett alkalomra.

01-e-ter-juhasz-geza
Juhász Géza Péter, a Lechner Tudásközpont Térségi és Téradat Főosztályának vezetője

A rendezvényt Juhász Géza Péter, mint a Tudásközpont Térségi és Téradat Főosztályának vezetője és egyúttal a projekt szakmai vezetője nyitotta meg, és miután köszöntötte a közel száz fős hallgatóságot, dióhéjban bemutatta a 3D alapú adat infrastruktúra kialakítása című KÖFOP projekt 11 modulját, azok fejlesztését és eredményeit. A 2023 júniusának végén záruló, a magyar építésügy digitalizációját célzó európai uniós projekt keretében 11 szakrendszer készült el, melyek csak részben vagy egyáltalán nem elektronizált folyamatokat helyeztek teljes mértékben digitális alapokra, és amelyekhez számos téradatbázist alakítottak ki a Tudásközpont szakemberei. A projekt eredményeként jött létre a szakrendszerek kapcsolódását lehetővé tévő közös keretrendszer is, amelynek segítségével az alkalmazások adatbázisai képesek az egymás közötti kommunikációra.

Juhász Géza Péter előadása

A 2023. május 24-i, budapesti E-TÉR rendezvényt dr. Sik András, a Lechner Tudásközpont Térbeli Szolgáltatások Igazgatóságának vezetője nyitotta meg. Az előadása innen tölthető le.

Az E-TÉR koncepcióját a Tudásközpont a Miniszterelnökség Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkárságával közösen dolgozta ki, 2022 során pedig az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) vált a rendszer által érintett területrendezési és településtervezési eljárások szakpolitikai felelősévé.

Elektronikus Térségi Tervezést Támogató Rendszer (E-TÉR)
Az Elektronikus Térségi Tervezést Támogató Rendszer létrehozásának alapkoncepciója a területrendezési, területfejlesztési, településrendezési, településfejlesztési tervek teljes életciklusának – a tervező kiválasztásától a tervezésen, egyeztetésen át, az elfogadott tervek tervtárazásáig – lehető legnagyobb mértékű webes támogatása volt. A rendszer jelenleg elérhető verziójának Tájékoztatás menüpontjában a már elkészült Országos Területrendezési Terv, Balaton Kiemelt Üdülőkörzet és a Budapesti Agglomeráció területrendezési tervek találhatók meg, az Egyeztetés és Tervezés menüpontok a folyamatban lévő megyei területrendezési tervek készítését szolgálják.
02-e-ter-devecseri-aniko
Devecseri Anikó, az E-TÉR modulfelelőse

Az E-TÉR fejlesztésének állomásait, a már elérhető és készülő funkcióit Devecseri Anikó, az E-TÉR modulfelelőse ismertette. 2019-ben a megyei területrendezési tervek egyeztetésével elérhetővé vált a jelenleg is továbbfejlesztés alatt álló rendszer. 2021-ben a települési tervek számára megyei tervek térképeinek téradatszolgáltatásával bővült, majd 2022-ben a települések tervezési folyamatának támogatása valósult meg az egyeztetéstől kezdve a záróvéleményezésen át az elfogadott dokumentumok beküldéséig és elérhetőségének biztosításáig.

Devecseri Anikó előadása

03-gerecs-krisztina
Kovácsné Gerecs Krisztina, a Lechner Tudásközpont IT szakértője

A konferencián összegyűltek legjobban az E-TÉR részletes bemutatóját várták, amelyet Kovácsné Gerecs Krisztina, a Lechner Tudásközpont IT szakértője három hosszabb előadásban ismertetett. Az első részben az E-TÉR rendszer használatának feltételeivel, a települési tervezési folyamatok E-TÉR-beli szereplőivel, a nyilvános Tájékoztató modul már elérhető funkcióival és a tervezési folyamatok indításával ismerkedhettek meg a résztvevők. A második blokk a tervezési folyamat egyeztetési szakaszát mutatta be a különböző szereplők – megbízók, véleményezők, tervezők – szemszögéből, amit nagy érdeklődés kísért, hiszen a teremben ülők mindegyike érintett volt ebben a szakaszban. A részletes E-TÉR bemutató harmadik részében a települési tervezések egyeztetése utáni lépésekről esett szó, így az állami főépítészi záróvéleményezés, a helyi döntés és a tervezés lezárása E-TÉR-ben lezajló folyamatai kerültek fókuszba. 

Kovácsné Gerecs Krisztina előadása 1.

Kovácsné Gerecs Krisztina előadása 2.

Kovácsné Gerecs Krisztina előadása 3.

04-e-ter-workshop
Kérdések és válaszok Devecseri Anikóval és Kovácsné Gerecs Krisztinával

Mindhárom bemutató után a résztvevők is aktívan bekapcsolódhattak, és kérdéseiket Devecseri Anikóval és Kovácsné Gerecs Krisztinával megvitathatták. A konferencia regisztrációja során beküldött kérdések, felvetések megválaszolására is sor került. Számos hasznos és konstruktív gondolat érkezett, amelyek jelentős része a jelenleg is folyamatban lévő fejlesztésben vagy a későbbiekben valósul meg.

Az Elektronikus Térségi Tervezést Támogató Rendszert bemutató díjmentes workshop-sorozat a meghívott E-TÉR felhasználók számára május 17-én Szombathelyen folytatódik, végül az utolsó állomás pedig május 24-én lesz Budapesten.

Az Elektronikus Térségi Tervezést Támogató Rendszer (E-TÉR) az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával, a KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00037 azonosítószámú, 3D alapú adat infrastruktúra kialakítása című projekt keretében készült el.

Fotó: Szakál Pál / Lechner Tudásközpont

 

Tábi Emőke