Földmérési és térinformatikai feladatok a Lechner Tudásközpontnál

Még több szakmai tudással az épített környezetért

A Lechner Tudásközponthoz kerülnek a BFKH Földmérési, Távérzékelési és Földhivatali Főosztályának földmérési és térinformatikai feladatai. Az ingatlan-nyilvántartás és térképészet átcsoportosításával egy szakmai háttérintézményben összpontosulnak az épített környezethez kapcsolódó adatbázisok és erőforrások.

2019. április 1-től a Lechner Tudásközpont veszi át Budapest Főváros Kormányhivatalának (BFKH) földmérési és térinformatikai tevékenységét. A Földmérési, Távérzékelési és Földhivatali Főosztály ingatlan-nyilvántartási, földmérési és államigazgatási térképészeti feladatait, valamint személyi és infrastrukturális kapacitásait integráló építésügyi szakmai háttérintézet így egy szervezetként, hatékonyabban kezelheti az épített környezetet érintő térinformatikai projektjeit. Az integrációval létrejön Magyarország legnagyobb téradatmennyiségével és legszélesebb körű térinformatikai szaktudásával rendelkező szervezete.

A Főosztály a Földmérési és Távérzékelési Intézet (FÖMI) jogutódja volt, mely 2017. január 1-től tartozott Budapest Főváros Kormányhivatalához. A Lechner Tudásközpont a Miniszterelnökség szakmai háttérintézményeként az elektronikus építésügy, az építészet, a települési szolgáltatások és a térségi tervezés területein végez feladatokat, valamint dokumentációs központot működtet.

A szakmai alapokon integrált feladatvégzés áprilistól a Lechner Tudásközpontban, részben az ingatlanügyi közszolgáltatások digitalizációjának lebonyolításával történik: a következő időszakban a vállalat szakértői online földhivatali szolgáltatások fejlesztésén dolgoznak majd. A projekt sikerét az egykori FÖMI szakmai tudásának és adatbázisainak, valamint a Lechner szakinformatikai tapasztalatainak egyesítése biztosítja. A megújuló Tudásközpontot Fekete Gábor, eddigi főosztályvezető és ügyvezető irányítja.

Borítókép: Lechner Tudásközpont