Informatika az építésügyben és a közigazgatásban

Fejlesztési irányok az e-építésügyben – LED – Lechner Education vol.02

Vidám hangulatban telt a LED – Lechner Education tudásmegosztó estje, ahol az e-építésügyet érintő izgalmas fejlesztések és a kapcsolódó, Lechnert érintő szervezeti újítások módszertani hátterébe pillanthattak be az érdeklődők.

Március 7-én este telt házzal zajlott a LED – Lechner Education második eseménye. Az elektronikus építésügy témájában rendezett előadások a jelenleg zajló lechneres fejlesztések hátterét mutatták be. A változások nem csupán gyorsabb, hanem átláthatóbb és hatékonyabb ügyintézést tesznek majd lehetővé úgy a rendszerekkel napi szinten dolgozó szakmabeliek, mint a lakosság számára.

Both András, a Lechner Tudásközpont infokommunikációs igazgatója nyitotta meg a programot Építésügyi informatika a gyakorlatban című előadásával. A teljes építésügyi beruházási folyamat elektronizálásának kulcselemei többek között az élethelyzet alapú ügyintézés és a projektszemlélet. A létrejövő rendszer célja, hogy a felhasználó egyszerűen, egy rendszerben tudja intézni az építkezés soklépcsős folyamatát. András egy kolléga közreműködésével helyben modellezte is a folyamatot, bemutatva a felhasználó számára is logikus lépések láncolatát.

Az E-közmű fejlesztésének kihívásairól és eddigi eredményeiről Juhász Géza, a Tudásközpont Projekt Koordinációs Igazgatóságának projektvezetője beszélt. Elmondása szerint az építési engedélyhez szükséges közműnyilatkozat elkészítése július 1-jétől egyszerűbbé és költséghatékonyabbá válik, az e-közmű online felületén, digitális térkép segítségével a lakosság és a tervezők könnyen tájékozódhatnak egy-egy ingatlan közműellátottságáról vagy a tervezési területen található közművezetékek nyomvonaláról és azok üzemeltetőiről.

Géza a 4TR rejtelmeibe is bevezette az érdeklődőket, ami a terület- és településrendezéssel, illetve a terület- és településfejlesztéssel összefüggő tervezés teljes folyamatának támogatását foglalja magában. Az alkalmazással az építési lehetőségeket meghatározó szabályozások, helyi védettségek és tervezési dokumentumok könnyen elérhetővé válnak minden érintett számára.

Dr. Karlócai Balázs, az IdomSoft szolgáltatási igazgatója a központi közigazgatási rendszerek kapcsolatait mutatta be. Az IdomSoft Zrt. egyik jelenlegi nagy projektje ezen rendszerek interoperábilis működésében kulcsszerepet játszó Központi Kormányzati Szolgáltatás Busz, amihez a Lechner Tudásközpont számos informatikai fejlesztése kapcsolódik. Az interoperabilitásának megvalósulásának szintjei és gátjai mellett Balázs bemutatta az e-közigazgatás kulcselemeit is.

A rendezvény záró előadását a Training 360 Kft. munkatársa, Guthy Miklós tartotta, akitől a jelenlévők megtudhatták, hogy a szoftverfejlesztés során jelentkező kihívások kezelését hogyan segíti az agilis módszertan alkalmazása. A „jó” szoftverek előállításához nem elég a megfelelő kódolást elsajátítani, a menedzsmentnek és az összefogó módszertannak különösen nagy szerepe van az innovációban, hangsúlyozta Miklós. A szoftverfejlesztést támogató agilis módszertant a Lechner Tudásközpont Magyarországon az elsők között alkalmazza.

Prezentációk

Both András: Építésügyi informatika a gyakorlatban (zip) (Az előadás anyaga kicsomagolás után a start.html fájllal indítható. Google Chrome böngészőbem csak az „Axure RP Extension for Chrome” nevű bővítmény feltelepítése után futtatható.)
Juhász Géza: 4TR és E-közmű fejlesztése a Lechnerben (pdf)
dr. Karlócai Balázs: Központi közigazgatási rendszerek kapcsolatai (pdf)
Guthy Miklós: Agilis szervezetmodell a Lechnerben (pdf)

Lechner Education

A LED, vagyis a Lechner Education a Lechner Tudásközpont előadássorozata. A prezentációs eseményen nemcsak izgalmas előadások hallhatók egy adott témában, hanem kérdezni is lehet az előadóktól. Az egyes alkalmakon olyan nemzetközileg is aktuális projekteket mutatunk be az érdeklődőknek, amik a jelenben meghatározzák, a jövőben pedig formálni fogják az épületeket, a településeket, az információs-technológiát és ezeken keresztül a magyar társadalom egészét.

Fotók: Lechner Tudásközpont / Kis Ádám

Jancsó Ágnes