Minőség-Innováció díjat nyert a Nemzeti Térinformatikai Alaptérkép

Kategóriájában a legtöbb pontot érte el a Lechner szolgáltatása

Minőség-Innováció 2023 díjat nyert a Lechner Tudásközpont Nemzeti Térinformatikai Alaptérkép szolgáltatása. Az elismeréssel a Tudásközpont lehetőséget kapott a nemzetközi versenyen való részvételre is.

Az EOQ Magyar Nemzeti Bizottság Egyesület Minőség-Innováció 2023 pályázatán nagyvállalat kategóriában a legmagasabb pontot érte el a Lechner Tudásközpont Nemzeti Térinformatikai Alaptérkép szolgáltatása, kiérdemelve ezzel a Nemzeti Díjat, valamint a lehetőséget, hogy nemzetközi szinten is megmérettesse magát. 

A Nemzeti Térinformatikai Alaptérkép egy olyan vektoros és raszteres digitális térképi rétegekből felépülő online térképet és kapcsolódó webes szolgáltatást jelent, amely internetes böngészőbe beépülő webfelületen, illetve térinformatikai szoftverből közvetlenül hívható téradat-szolgáltatásként is elérhető. Az Alaptérkép országos távérzékelési adatokból és ágazati tematikus téradatrendszerek adatbázisaiból (pl. ingatlan-nyilvántartási vagy felszínborítási, stb.) levezetett alapadatok alapján készült. Magyarország első rendszeresen frissülő, 0-24 órában elérhető, országos kiterjedésű, egységes és homogén adattartalmú, állami adatforrásokat egységesítő, legfontosabb téradatokat tartalmazó, egyedi igényekre is szabható, komplex, a kor igényeinek megfelelő online alaptérkép-szolgáltatása.

A European Organization for Quality (EOQ) évente rendezi meg a nemzeti és nemzetközi szintű Minőség-Innováció versenyt, amelyen elsősorban a fogyasztók elvárásait kielégítő innovatív megoldásokat jutalmazzák. A nemzetközi értékelésre benyújtott nemzeti díjnyertes pályázatokat szintén kategóriánként fogják díjazni, a legnagyobb pontszámot elérő pályázatot a kategória fődíjával jutalmazzák (Award), a következő két legnagyobb pontszámot elért pályázat pedig a kategória díjnyertese lesz (Prize). A nemzetközi értékelésre befogadott további legjobb pályázatok „International Finalist” oklevelet kapnak a nemzetközi díjkiosztó gálát követő hazai díjkiosztó rendezvényeken. A nemzetközi díjkiosztó konferenciára, gálára és kiállításra 2024 márciusában kerül majd sor Pekingben.

2019-ben a Lechner Tudásközpont Egységes Elektronikus Közműnyilvántartási Rendszer (e-közmű) projektje nyerte el az EOQ Magyar Nemzeti Bizottság Egyesület Minőség-Innováció díját nagyvállalati kategóriában. A 2020-ban, közel húsz ország részvételével lezajlott nemzetközi versenyen pedig finalista oklevelet vehetett át az e-közmű.

 

Tábi Emőke