Díjátadó rendezvényen a Nemzeti Térinformatikai Alaptérkép

2023 Quality Innovation Award finalista és EOQ nemzeti díjas az NTA

Április 18-án a Lechner Tudásközpont képviselői részt vettek az European Organization for Quality (EOQ) Magyar Nemzeti Bizottság Közhasznú Egyesület 2023-as Minőség-Innováció pályázatának díjátadó rendezvényén, amelyen a Nemzeti Díjjal és Quality Innovation Award (QIA) nemzetközi finalista oklevéllel kitüntetett Nemzeti Térinformatikai Alaptérkép szolgáltatásról Dr. Olasz Angéla tartott előadást.

Az EOQ Magyar Nemzeti Bizottság Közhasznú Egyesület 2024. április 18-án, csütörtökön tartotta meg a Minőség-Innováció 2023 pályázat díjátadó rendezvényét a Budapest II. kerületében található Pasaréti Közösségi Házban. A 2007-ben indított és minden évben az innovációs teljesítményeket díjazó nemzeti és nemzetközi szintű pályázaton jelenleg 20 ország vesz részt, köztük hazánk is. A díjátadó rendezvényen a nemzeti szinten kategóriánként legmagasabb pontszámot elért pályázók ismertették munkáikat, majd kiosztották az elnyert nemzetközi elismeréseket is. A Minőség-Innováció 2023 pályázaton a sok nevező miatt a nagyvállalat kategóriában volt a legnagyobb verseny, ebben a kategóriában a legtöbb pontszámmal a Lechner Tudásközpont Nemzeti Térinformatikai Alaptérkép (NTA) szolgáltatása nyerte el a Nemzeti Díjat tavaly októberben. Ezzel jogosulttá vált részt venni a nemzetközi versenyen is, amelyen 500 pályázó közül választották ki és jutalmazták finalista oklevéllel. A nemzetközi díjátadó gálára április 10-12 között került sor Zhuhai városban (Kína). A hazai díjátadó rendezvényen Dr. Olasz Angéla, a Tudásközpont geoinformatikai vezető szakértője mutatta be a térképszolgáltatást.

Mitől innovatív, hiánypótló szolgáltatás a Nemzeti Térinformatikai Alaptérkép? A Lechner szakértője előadásában rámutatott, hogy a hazai közigazgatásban használt és keletkező adatok 80%-ának van valamilyen térbeli vonatkozása, azonban ezeknek az adatoknak a térbeli információkkal történő ellátása több, nem egységes forrásból történik, gyakori a téradatok geometriai eltérése a különböző szervezetek között. Nem megfelelő, nem egységes adatformátumok vannak használatban, ami jelentősen megnehezíti egy minőségbiztosítási rendszer felállítását, működtetését. Szükség van egy egységes geometriai alapra, amelyhez a teljes közszféra ingyenesen, hálózaton keresztül hozzáfér elektronikus szolgáltatás formájában. Ez az igény hívta életre a távérzékelési és ingatlan-nyilvántartási adatbázisokból levezetett alapadatok alapján készített Nemzeti Térinformatikai Alaptérkép online szolgáltatást (NTA), amely Magyarország első rendszeresen frissülő, 0-24 órában elérhető, országos kiterjedésű, egységes és homogén adattartalmú, állami adatforrásokat egységesítő, legfontosabb téradatokat tartalmazó, egyedi igényekre is szabható, komplex, a kor igényeinek megfelelő online alaptérkép-szolgáltatása, amely bármely szakági tevékenység kiegészítő alaptérképe lehet. Az NTA-ban integrált adattartalom olyan tematikus téradat csoportokat tartalmaz, mint a közigazgatási és fekvéshatárok, belterületi tömbhatárok, generalizált épületek, közlekedési hálózatok, vízrajz és vízügyi létesítmények, felszínborítás, szociális, kulturális és ipari létesítmények, névrajz, valamint természetvédelmi információk.

A rendezvényről készült beszámoló és az előadások diái itt érhetőek el.

oklevel-1200

A Nemzeti Térinformatikai Alaptérkép 1.0 az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával, a KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00037 azonosítószámú, „3D alapú adat infrastruktúra kialakítása” című projekt keretében készült.

Tábi Emőke