10. évfordulóját ünnepli a fentrol.hu

Archív légifelvételek mindenkinek

Már egy évtizede teszi elérhetővé kutatók, térképészek, történészek, tájépítészek és minden érdeklődő számára a hazánkról készült légifelvételeket a fentrol.hu Digitális Légifelvétel Archívum. A több mint 230 ezer képet számláló, folyamatosan bővülő online archívum különleges pontgyűjtő játékot is indít az évforduló alkalmából.

Tíz éve, 2014 július elsején indult a hazánk területéről készült archív légifelvételek online tára, a fentrol.hu. Magyarországon csak 2007 óta készülnek digitális technikával a légifelvételek, így az egykori Földmérési és Távérzékelési Intézet (FÖMI) légifilmtárában őrzött mintegy 412 ezer analóg adathordozón tárolt légifotó állagmegóvása, digitalizálása és adatbázisba rendezése érdekében a Digitális Légifelvétel Archívum (DLA) projekt keretében jött létre a fentrol.hu webes felülete, amely bárki számára elérhetővé teszi a beszkennelt légifelvételeket. Az online szolgáltatás mellett a projekt részeként megvalósult a filmek tisztításához, szkenneléséhez szükséges speciális terület létrehozása, a megfelelő eszközök beszerzése is. A légifilmtár gyűjteményében 1959 és 2007 között készült fekete-fehér, színes és infraszínes légifotók találhatóak, amelyek digitalizálása során a legveszélyeztetettebb állapotú képek élveznek elsőbbséget. Az 1959 és 1961 között készült teljes filmállomány már felkerült a fentrol.hu-ra, jelenleg több mint 230 ezer légifelvétel érhető el az oldalon.

A fentrol.hu oldal mellett létrejött a fentrol.blog.hu is, amely nem csak az oldalra feltöltött légifelvételek szerkesztéséhez ad hasznos útmutatót, de a légifelvételezéssel kapcsolatos érdekességeket is megoszt. Megtudhatjuk például, milyen kamerával készítették a légifotókat, milyen módszerekkel végeztek titkosítást a filmnegatívokon, és azt is, hogyan szkennelik be az üveglemezekre készített képeket.

A fentrol.hu-n szabadon elérhető, díjmentesen letölthető légifotói megmutatják, hogyan nézett ki régen a természetes és az ember alkotta környezetünk a magasból: a légifotókból készített válogatásokon megcsodálhatjuk többek között a hazai fürdőtavak, kilátók, arborétumok és erődítmények madártávlati képét is. A múltidéző archív felvételek nem csupán a nosztalgiázáshoz, de izgalmas helytörténeti kutatásokhoz is hasznos alapanyagként szolgálhatnak. A fentrol.hu egy-egy aktív felhasználójával készített interjúból pedig kiderül, hogyan hasznosíthatóak ezek a régi felvételek például egy természetvédelmi őr vagy egy földmérési szakfelügyelő munkája során.

A fentrol.hu oldalon a légifelvételek böngészése mellett a regisztrált felhasználóknak lehetősége van azokat szerkeszteni is, megjegyzéseket hozzáadni vagy a képet a térképen a pontos helyére illeszteni, azaz georeferálni. A fentrol.hu rendszeresen megrendezett pontgyűjtő játékokkal buzdítja a felhasználókat a légifelvételek georeferálására. A most induló 13. pontgyűjtő játék a kerek évforduló alkalmából különleges meglepetést is tartogat a résztvevők számára: a Bosnyák téri műhelylátogatáson a már megszokott nyomtatott légifelvétel mellett ajándékcsomagot is átvehetnek a nyertesek.

Tábi Emőke